Rižota z rdečim vinom
Ko pregloboko pogledaš v krožnik
Po Martinovih dneh se rado zgodi, da sem in tja ostane kaka buteljka odprta in neizpraznjena. Preden jo napadeš in se potem veselo maješ naokoli, vino v njej raje zakuhaj v kremno in bogato rižoto s slanino, brokolijem in tolminskim sirom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
300 g riža arborio
1 manjša čebula
150 g brokolijevih cvetk
50 g masla
50 g slanine v kosu
50 g trdega sira tolminca
250 ml rdečega vina modra frankinja
1200 ml jušne osnove
30 g pinjol
1 žlička timijana
poper
Postopek
- Jušno osnovo pristavi in segrej do nežnega brbotanja.
- Široko ponev z visokimi robovi segrej in v njej na hitro popeci pinjole, da porjavijo.
- Pinjole stresi v posodico, v ponev pa vrzi maslo in na njemu popraži nasekljano čebulo.
- Ko postekleni, jo razveseli s slanino, narezano na drobne kocke.
- Mešaj in praži, da se slanina popeče, nakar v posodo streseš riž in frcneš timijan. Ob stalnem mešanju praži, da riž postekleni.
- Vlij vino, s čimer se začne dolgo in sproščujoče kuhanje rižote. Zdaj moraš približno 15-20 minut skrbno bedeti nad štedilnikom. Vsake toliko rižoto premešaj in ko voda povre, dolij zajemalko jušne osnove.
- Postopek ponavljaj, dokler riž ni skorajda skuhan, nato pa vanj skrij še brokolijeve cvetke.
- Čisto na koncu v rižoto vmešaj še nastrgan tolminski sir, po želji pa tudi žličko ali dve masla.
- Soli in popraj po okusu, nato pa rižoto veselo postrezi.
Na vrh rižote spadajo še popečene pinjole.
Ko se lotiš te nesramno kremne in obarvane rižote, pa si le privošči še kozarec rujnega 🙂
Čin-čin!