OREO črni gozdiček
Sladek sprehod po gozdičku
Čokolada, višnje in OREO. Izjemna kombinacija, ob kateri bi najraje kar pobasala celo torto in z njo odvihrala v prvi gozd. V najtemnejši kotiček, kjer te nihče ne najde.
Če ti je kombinacija OREO piškotov in čokolade pri srcu, nikar ne spreglej najine OREO torte z belo čokolado in malinami na tej povezavi: KLIK!
Pri čokoladni torti nimaš kaj afen guncat, ampak je treba stvar vzeti resno – pri surovinah nikar ne štedi, temveč se posluži odlične čokolade z belgijskim pedigrejem.
Midva se čokoladnih tort že nekaj časa najraje lotiva z BAM čokolado, ki je v obliki kapljic in tako perfektna za topljenje.
Če jo želiš poskusiti na lastne brbončice, odklikaj na spletno trgovino Mojačokolada.si, pri nakupu pa ne pozabi na 10 % popust, ki ga lahko koristiš s kuponom MIDVA10!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
OREO podlaga:
80 g masla
150 g OREO piškotnega prahu
Skrite višnje:
200 g višenj iz kompota
Čokoladna krema:
200 g BAM temne čokolade
2 žlici sladkorja v prahu
600 ml sladke smetane
Višnjev preliv:
200 ml soka iz višnjevega kompota
50 g višenj
2 žlici sladkorja v prahu
3 listi želatine
1 žlica gustina
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
S klikom na sestavino odsurfaš v spletno trgovino Mojačokolada.si.
Postopek
OREO podlaga:
- Maslo raztopi in ga zmešaj s piškotnim prahom.
- Tortni obroč nastavi na premer 20 cm in ga postavi na tortni postavek.
- Piškotno zmes enakomerno potlači ob dno tortnega obroča.
- Tortni obroč po notranji strani obdaj z acetatno folijo.
Čokoladna krema:
- 500 ml smetane stepi do čvrstega – ko posodo s smetano obrneš na glavo, ta ne sme čmokniti ven.
- Čokoladne kapljice BAM stresi v kozico, pridružita pa naj se tudi sladkor in preostalih 100 ml smetane.
- Kozico pristavi nad nizek ogenj in mešaj, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi.
- Odstavi in počakaj, da se čokoladna zmes malce ohladi, nakar jo s spatulo primešaš k smetani.
Tortogradnja:
- Po piškotnem dnu razporedi 200 g višenj iz kompota
- Čokoladno kremo zlij v obroč čez višnje.
- Poravnaj jo s spatulo, nato pa nadebudno tortico zapri v hladilnik, da se krema strdi.
Višnjev preliv:
- V kozarcu z metlico zmešaj 2 žlici višnjevega soka in gustin, preostal sok pa zlij v kozico.
- V kozico nameči 50 g višenj ter stresi sladkor.
- Kozico pristavi nad srednji ogenj.
- Z metlico primešaj zmes soka in gustina.
- Mešaj, dokler višnjeva osnova ne zabrbota, nato jo odstavi in spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico z višnjevo osnovo.
- Vrni jo nad ogenj ter jo segrevaj in mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Ko se preliv malce ohladi, ga zlij na čokoladno kremo.
Tako, zdaj pride na vrsto najtežji del – čakanje. Torto zakleni v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa naj te tam počaka kar do prihodnjega dne.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljeni
Zanima me, koliko gustina uporabite za višnjev preliv? Ali se čokoladna krema strdi, glede na to, da ni želatine?
Hvala, lep pozdrav
Nataša,
za preliv sva uporabila 1 žlico gustina. Čokoladna krema pa ne potrebuje želatine, ker je ohlajena že tako dovolj čvrsta.
Pozdravljeni
Zanima me kakšno čokolado lahko uporabim namesto čokoladnih kapljic Bam?
Hvala
Lp
Sara,
lahko uporabiš žlahtno čokolado s 70 % kakava.
Pozdravljena,
mene pa zanima kako sta pripravila to belo ( smetanovo) dekoracijo na vrhu?
Samo stepena smetana ali sta se kaj dodala da je bolj obstojna?
Mateja,
Uporabila sva le stepeno smetano in jo nabrizgala.
Pozdravljeni,
imam 2 vprasanji..ali lahko dam tudi v visnjev preliv visnje iz kompota? In pa kako visoka pride torta pri modelu, ki sta ga uporabila?
Lep pozdrav, Jana
Jana,
lahko uporabiš višnje iz kompota, torta je bila pa visoka 7-8 cm.
Pozdravljeni,
najprej pohvala za res super recepte. Pecem torte le se po vajinih nasvetih 😊
Zanima me, ali bi lahko namesto oreo podlage dala kaksen biskvit druge torte? Ki bi pa vseeno vkljuceval oreo piskote? 🤔
Katja,
seveda lahko.
Pri torticah lahko prosto menjaš podlago 🙂