Eton mess z malinami
Zmešnjava, ki je tako kremna kot hrustljava
Eton mess je kljub zmešanemu videzu prav imenitna sladica, sestavljena iz nežne stepene smetane, hrustljavih španskih vetrcev in prijetno kisle malinova omake.
Za ekstremno bližnjico lahko španske vetrce kupimo, a je to povsem odveč, saj doma pripravljeni sploh niso tak bav-bav.
Recept za 4 kozarce
Španski vetrci:
2 beljaka
100 g sladkorja
1 žlica limoninega soka
1 žlica jedilnega škroba (Gustina)
1 ščepec soli
Eton mess:
250 g svežih malin
1 žlica sladkorja v prahu
250 ml sladke smetane
španski vetrci
Postopek
Španski vetrci:
- Beljaka vrzi v mešalnik, dodaj ščepec soli in prični s stepanjem.
- Med mešanjem postopoma dodaj 100 g sladkorja.
- Stepaš toliko časa, da dobiš trde vrhove – ko metlico s beljakovim snegom obrneš na glavo, se špica ne sme uvihati.
- Dodaj limonin sok in škrob, nato še enkrat pomešaj.
- Dobljen sneg prenesi v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.
- Nabrizgaj ga v obliki poljubčkov na pladenj za peko, prekrit s peki papirjem.
- Postavi ga v pečico, segreto na 95-100 °C. Po 1 h 20 min pečico ugasni, njena vrata pa pripri (vmes zatakni krpo ali rokavico) ter tako pusti še dodatno uro.
Eton mess:
- Približno polovico malin stresi v kozico in jih zasuj z 1 žlico sladkorja v prahu.
- Kuhaj jih toliko časa, da se povsem zmehčajo, nato jih spasiraj v malinovo omako. Ohladi jo.
- 250 ml sladke smetane stepi do čvrstega.
- Zagrabi pest španskih vetrcev in jih na grobo nadrobi v stepeno smetano.
- Premešaj in poskusi. Če je potrebno, smetani dodaj še malo sladkega prahu.
- Čas je, da zmešnjavo preseliš v kozarce. V kozarec izmenično nadevaj smetano z vetrci, malinovo omako, sveže maline in cele španske vetrce.