Špargljeva solata s kozjim sirom in mandlji
Zelena solata brez listja
Snop špargljev na krožniku ima posebno lastnost, da hitro zariše nasmešek na usta. Če pa jih blanširamo in kombiniramo z drznim kozjim sirom, hrustljavimi mandljevimi lističi in klasičnim limonovim prelivom, pa dobimo solatko, ki botruje režanju na polna usta.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 omlete
Solata:
400 g zelenih špargljev
50 g belega kozjega sira iz slanice
30 g mandljevih lističev
Preliv:
1/2 šalotke
1/2 stroka česna
2 žlici oljčnega olja
1 žlička limonovega soka
1/2 žličke gorčice
1 ščepca soli
1 ščepec popra
Postopek
Šparglji:
- Pograbimo en špargelj in ga ukrivimo, da se prelomi. Spodnji del je olesenel in je primeren le za špargljevo osnovo, zato ga ne uporabimo v solati.
- Prelomimo tudi ostale šparglje ali pa jih preprosto zarežemo na približno istem mestu, kjer se je prelomil prvi.
- Vsak špargelj narahlo olupimo, razen vršička.
- Narežemo jih na tretjine.
- Zavremo lonec z vodo in jo solimo.
- Šparglje blanširamo – v krop položimo šparglje za tri minute, da se obarvajo živo zeleno, nato jih brž stresemo v cedilo in jih ohladimo pod tekočo hladno vodo.
- Osušimo jih.
Solata:
- Šalotko in česen res fino nasekljamo in ju v skodelici z metlico zmešamo z oljčnim oljem, limonovim sokom, gorčico, soljo in poprom.
- Manjšo ponev segrejemo in v njej popečemo mandljeve lističe.
- Šparglje zmešamo s prelivom in jih razporedimo po krožniku, nato po njih nadrobimo kozji sir in posujemo mandljeve lističe.