Rib-eye steak z blanširanimi beluši in salso verde
Za prave babe in desce!
Pozabimo na čevapčiče, pleskavice in podobno žar drobnarijo! Za prave mesojedce na rešetke spada le debel steak iz več tednov zorjene govedine.
Na tanke rezine narezan rib-eye steak s svojim izrazitim okusom in sočnostjo v družbi z nežnimi blanširanimi beluši z maslom in drzno salso verde hitro postane prava zvezda piknika.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Steak:
350 g rib-eye steaka brez kosti iz zorjene govedine
čilijevi laski
sol
poper
Salsa verde:
3 stroki česna
1 šopek bazilike
1 šopek peteršilja
par listov mete
manjši šopek drobnjaka
1 žlička kaper
2 inčuna iz slanice
3 žlice limoninega soka
8 žlic ali več kvalitetnega oljčnega olja
sol po okusu
Blanširani beluši:
1 šop zelenih belušev
2 žlici masla
sol
poper
Postopek
Beluši:
- Belušem na odebeljenem delu odrežemo 3 cm stebla, nato pa jih vržemo v slan krop, kjer naj se namakajo pičle tri minute.
- Vzamemo jih iz vrele vode in jih nemudoma postavimo v hladno vodo, da zaustavimo kuhanje. Čez njih prelijemo raztopljeno maslo.
- Popopramo jih in po okusu dosolimo.
Salsa verde:
- Za to klasično drzno zeleno omako moramo le vse naštete sestavine vreči v sekljalnik in ga prižgati za nekaj sekund.
- Želeno gostoto uravnavamo z dodajanjem oljčnega olja.
Steak:
- Končno lahko preidemo na mesno bistvo. Pol ure pred peko mora steak počivati na sobni temperaturi, nakar ga prestavimo na žar s srednjo direktno vročino.
- Za medium rare stopnjo zapečenosti bo 3 cm debel steak potreboval 8-10 minut peke. Od tega naj bo prvih 6 minut na visoki direktni vročini, preostalo pa na visoki indirektni vročini. Vmes ga enkrat obrnemo.
- Po koncu peke si mora steak še malo odpočiti, zato mu damo 5 minut mir.
Na steak postavimo gnezdece iz čilijevih laskov in ga narežemo na tanke rezine, ki jih pokapljamo s salso verde, zraven pa skotalimo blanširane beluše. Ob taki postrežbi so običajne mesnine hitro pozabljene.
Zrezan tek!