Torta jagodna Milka
Tako dobra, da o njej še vijolične krave mukajo
Bliža se valentinovo, ti pa imaš v želodcu spet kup metuljčkov. Pa ne zaradi zacopanosti, marveč zaradi pošastne lakote po konkretno romantični torti.
Tudi naju je zagrabila valentinova tortna mrzlica, zato sva v kuhinji zganjala romantiko ob svečah in spacala čudovito jagodno Milka torto, ki vsebuje bogat kakavov biskvit, drzno kremo iz jagodne Milka čokolade, nežno kremo iz jagod ter, seveda, ljubezen.
Še ena tortica, ob kateri vedno zaigra srce, je najina valentinova jagodna torta z Linolado. Recept si preberi TUKAJ.
Sponzor recepta je Mercator, vse naštete sestavine pa si lahko nagrabiš v njihovi SPLETNI TRGOVINI.
Biskvit:
2 jajci
30 g masla
40 g moke
15 g pravega grenkega kakava
30 g sladkorja
½ žličke pecilnega praška
Čokoladna krema:
300 ml sladke smetane
250 g mlečne čokolade z jagodami Milka
3 lističi želatine
Jagodna krema:
150 g mascarpone sirčka
200 ml sladke smetane
200 g zamrznjenih jagod
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
4 listi želatine
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
[adinserter block=”1″]
Biskvit:
Razbij obe jajci in ju potolaži s sladkorjem, nato pa hitro našeškaj do puhastega. Primešaj jim stopljeno maslo.
V drugi posodi zmešaj moko, kakav in pecilni prašek, nakar dobljeno praškasto zmešnjavo romantično primešaš k mokrim sestavinam. Biskvitno maso zlij v pekač za torte, čigar dno je pokrito s papirjem za peko.
Pomežikni pečici, kar jo bo razkurilo na 180 ºC in vanjo za 7-10 minut vrzi pekač.
Milka krema:
100 ml smetane vlij v kozico, za družbo ji pa zraven nalomi še čokolado. Na nizkem ognju ju segrevaj do homogene zmesi.
Liste želatine namoči v hladni vodi, nato pa ožemi in vrzi v vročo zmes. Premešaj, da se želatina povsem raztopi, nakar kozico odstaviš in ohladi do mlačnega.
Preostalih 200 ml smetane goreče premlati do čvrstega in jo s spatulo nežno primešaj k čokoladni zmesi.
Biskvit vrzi na kartonasti podstavek in okoli njega zategni tortni obroč, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo. Izdatno ga namoči z mlekom in čezenj nanesi sveže pripravljeno kremo, nadebudno tortico pa postavi na hladno.
Jagodna krema:
Jagode vrzi v kozico in jih zasuj s sladkorjem v prahu. Segrevaj jih, dokler niso povsem mehke, nakar jih temeljito spasiraš. K njim nato vrzi liste želatine, ki jih poprej namočiš in ožameš. Jagodno osnovo dobro premešaj, odstavi in ohladi do mlačnega.
K jagodni zmesi najprej zmešaj mascarpone, nato pa še čvrsto stepeno sladko smetano.
Simpatično jagodno kremo premaži na naslednje nadsropje torte. Poravnaj jo, nato pa torto pošlji na lepotni spanec v hladilnik. Priporočava, da se ugriza vanjo vzdržiš do prihodnjega dne, če je pa nuja prevelika, lahko mučno čakanje skrajšaš na 6 ur.
Prikupno tortico poljubno okrasi. Midva sva zmešala malo mascarpone sirčka in kakava ter ga nabrizgala po robu torte. Sem ter tja sva vtaknila košček jagode in Milka čokoladno srce.
Ljubezen gre skozi želodec, zato si hitro odsekaj kos zapeljive tortice.
Medtem, ko se mehek biskvit in živahna jagodna krema borita za naklonjenost tvojih brbončic, jih polna čokoladna krema povsem osvoji.
Zaljubljen tek!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Pozdravček,
rada bi pripravila vajino jagodno torto s tremi plastmi biskvita. Ali bo dovolj, če podvojim količino za biskvit?
Maja Pozdravljena!
Bo dovolj:)
Hojla:) tale tortica zgleda prav slastno in jo bom sprobala:) obstaja kaksno nadomestilo za acetatno folijo, pa da bi rob se vedno zgledal tako zapeljivo?
Namesto acetnatne folije lahko uporabiš narezano folijo za prosojnice, v skrajnem primeru pa tudi papir za peko, a se zna pri njemu rob nagubati.
Pozdravljeni!
Ali biskvita ni potrebno nič namočiti?
Hvala
Lia, biskvit je potrebno namočiti z mlekom. Hvala za opozorilo, sva popravila v receptu.
Pozdravljeni! Zanima me čas priprave torte? hvala za odgovor
Čas priprave in peke je skupaj približno 1 uro, torta mora pa počivati še vsaj 6 ur.
Zelo zelo dobra torta!!! Okus me pa spominja na planica sladoled 🙂
Ali morajo nujno biti jagode zmrznjene, ali so lahko sveze?
Estrela, jagode so lahko sveže.
Torta je bila božanskaaaa…. še posebej za ljubitelje čokolade.
Sta kremi fajn kremasti ali bolj čvrsti zaradi želatine?
Andreja,
kremi sta bolj kremasti kot čvrsti 🙂
LP, Midva
Pozdravljeni mozo bi naredila za rd tole tortico..in se nikoli nisem delala s to folijo pa me zanima ce mi lahko to malo bolj opisete prosim kaksna slikica ne bi bila odvec…hvala 😊😊
Pozdravljena Saša. Acetatna folija je kot folija za prosojnice. Prodajajo jo tudi v vseh cvetličarnah. Potem to folijo namestite okoli pekača, da dobite lepše in bolj čiste robove. Lp, Midva:)
Lahko vprašam, so kreme dovolj čvrste, da torto prekrijem z ticina maso? Seveda bi vmes dala še eno plast biskvita.
Tina, seveda lahko:)
Za premer 26 in 3x prerezan biskvit, podvojim sestavine za premer 26? Bo dovolj? Rada bi da tortica pride še kar visoko pa da prevlada okus krem ne biskvita 🙂
In za pod tičino sta kremi dovolj kompaktni s tako količino želatine?
Bo:) In ja kreme so dovolj kompaktne:)
Zdravo 🙂 Mene pa zanima koliko časa mora biti prva – milka krema na hladnem, preden nanesemo jagodno?
Toliko časa da se bo rahlo strdila (cca. 20 minut).
Kako pa pri teh kremah uporabiš želatino fix?
A z borovnicam bi šlo…namesto jagod
Seveda bi šlo, uporabljeno jagodičevje je stvar okusa 🙂
LP, Midva
kako, daš torto iz pekača na okrasni pladenj ?
Špela,
predlagava, da s sestavljanjem torte pričneš ravno na tortni podlagi. Nanjo postavi biskvit, okoli njega zategni obroč za torte in nadaljuj z gradnjo.
Če torto gradiš v pekaču s snemljivim obodom, je potrebno prestaviti torto z dna pekača, za kar uporabiš dve širši lopatki, ki jih porineš pod torto z obeh strani.
Ta torta je dovolj kompaktna in bi morala zdržati tako selitev.
LP, Midva
Zanima me ali bi lahko biskvit nadomestila z mletimi ali zdrobljenimi piskoti?
Kaja, tako bi šlo, ja. Drobljene piškote zmešaj s topljenim maslom in to uporabi kot dno.
LP, Midva
Živjo. Mene pa zanima, kako hitro lahko začnemo z okraševanjem? Se bojim da jutri zjutraj ne bo casa:(
Hvala!
Alja,
če jo okrasiš tako kot midva (s čokolado), potem lahko tudi dan prej.
Zivjo, zanima me ali lahko uporabim cokolado milko s koscki Oreo ali bo “pretezka” za kremo?
Anja,
nama se sliši super! Ne bo pretežka 😉
Zdravo! rada bi spekla biskvit za tri plasti biskvita in ga dvakrat prerezala. Torej, če potrojim sestavine za biskvit, koliko dlje bi ga morala peči? Hvala 🙂 lep dan želim!
Andreja,
da bodo biskviti res ravni in enakomerni, predlagava, da preprosto spečeš tri enake 🙂
Živjo, mene pa zanima, ko dasta biskvit pečt na model za torte, a zategneta že obroč za torto v tej fazi? Namreč če tega ne naredim, mi biskvit teče mimo. Hvala za odg 🙂
Eva,
tako je – v sestavljen, zategnjen pekač za biskvit vlijeva maso.