Torta iz gratiniranih palačink
Palačinka na palačinko – palača!
Ni dvoma, da gre pri palačinkah za težkokategornike domačih sladic, še posebej, ko iščemo partnerja kaki enolončnici ali juhi.
Namazane z marmelado ali čokoladnim namazom so palačinke pripravljene ravno tako hitro kot so pospravljene, za malce bolj posebno priložnost pa si privoščimo palačinke z orehovim nadevom ali gratinirane palačinke s skutnim nadevom.
Vse našteto je lanski sneg, zdaj se palačinke tlači že v torte! Dokaz je tale sočna gratinirana torta s plastmi tako orehovega kot skutnega nadeva. Njena dobra stran je, da nam nihče ne more dokazati, koliko palačink smo snedli.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine za palačinke:
2 jajci
2 ščepca soli
1 vanilijev sladkor
1 žlica sladkorja
450 ml mleka
200 g bele gladke pšenične moke
2 žlici sončničnega olja
Skutni nadev:
400 g skute
1 rumenjak
1 celo jajce
60 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 žlica kisle smetane
lupinica 1 limone
Orehov nadev:
100 g mletih orehov
80 ml sladke smetane
1 beljak
50 g sladkorja
1-2 žlici ruma
Za povrh:
1 jajce
4 žlice sladke smetane
sladkor v prahu
Postopek
Palačinke:
- V skledo ubijemo obe jajci in ju zasujemo s soljo, sladkorjem in vanilijevim sladkorjem.
- Vse skupaj penasto stepemo, za kar uporabimo kar lastni roki in metlico. S pogostim manualnim mlatenjem namreč pridobimo občutek in lahko potem takoj vidimo, ali je masa za palačinke preredka ali pregosta.
- Prilijemo mleko, pomešamo, ter dodamo še moko.
- Maso temeljito preklofamo, da se znebimo morebitnih grudic moke.
- Na koncu primešamo še 1-2 žlici sončničnega olja.
- Maso pustimo na miru 30 minut, da se odpočije od nadležnega mlatenja.
- Srednjo ponev (s premerom dna približno 20 cm) pristavimo na srednji-visoki ogenj. Priporočava uporabo ponve s prevleko proti sprijemanju.
- Ko se ponev dodobra segreje, vanjo vlijemo toliko mase, da bo dovolj za palačinko dvojne debeline – nekje med tričetrt in celo veliko zajemalko.
- Ko se masa na vrhu palačinke posuši, jo obrnemo in pečemo še 10 sekund na drugi strani.
- Pridno spečemo palačinke iz vse mase – midva sva jih napekla osem.
Skutni nadev:
- Skuto zmešamo z rumenjakom, celim jajcem in vsemi ostalimi sestavinami. Beljak prihranimo za orehov nadev.
Orehov nadev:
- Beljak in sladkor stepemo do čvrstega snega.
- Smetano segrejemo do vrelišča in jo prelijemo čez mlete orehe.
- Počakamo, da se orehi v smetani ohladijo, nato k njim primešamo še rum in sneg iz beljakov.
Tortogradnja:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Na dno tortnega modela s snemljivim obodom namestimo papir za peko, obod pa po notranji strani premažemo z maslom.
- V model postavimo prvo palačinko in jo premažemo s četrt skutinega nadeva, nanj pa poveznemo drugo palačinko.
- Na vrsti je tretjina orehovega nadeva, nato zopet palačinka in četrtina skutinega nadeva.
- Z gradnjo nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh palačink in nadeva.
- Palačinkasta stolpnica se mora končati s palačinko.
- Eno jajce sklofamo s štirimi žlicami sladke smetane, dobljeno mešanico pa zlijemo po vrhnji palačinki.
- Model previdno zalučamo v pečico, kjer naj počaka 45-60 minut, odvisno od debeline plasti v tortici.
- Po peki naj tortica počaka 10 minut, nato pa jo odrešimo modela in jo posujemo s sladkorjem v prahu ter razrežemo
Odličen recept!!! Hvala!
Hvala, Anita!
Z veseljem 🙂