Torta čokoladni šok
Drzna čokoladna pustolovščina
POZOR! Današnja pustolovščina je primerna le za najbolj drzne raziskovalce, saj gremo v lov za legendarnim artefaktom, katerega še ni okusila nobena brbončica – najčokoladnejšo torto, ki se skriva v Tutenkakavovi grobnici in ne vsebuje moke, sestavlja pa jo skorajda kilogram čokolade! V kolikor imaš pomisleke glede bogate in žlahtne čokolade v epskih koncentracijah, se brž obrni in jo ucvri čez drn in strn!
Tako, znebili smo se čokoladnih mevž, zdaj pa se odpravimo globoko v grobnico po zaslužen kos čislane torte. Opasaj si predpasnik, oboroži se z metlico in se s pazljivim korakom podaj za nama.
Čokoladno-čokoladen biskvit vsebuje:
150 g kvalitetne temne čokolade s 70% kakava
50 g masla
40 g kakava
5 žlic tople vode
4 jajca
5 žlic sladkorja v prahu
poljubno marmelado
V najbolj čokoladni kremi se skriva:
400 g kvalitetne temne čokolade s 70 % kakava
600 ml sladke smetane (za stepanje)
5 žlic sladkorja v prahu
Druga najbolj čokoladna krema je iz:
200 g kvalitetne temne čokolade s 70 % kakava
500 ml sladke smetane (za stepanje)
5 žlic sladkorja v prahu
Glazura zaključi čokoladnost s:
100 g mlečne čokolade
50 g kvalitetne temne čokolade s 70 % kakava
100 ml sladke smetane (za stepanje)
Za znameniti videz potrebuješ še jagode ter belo in temno čokolado.
[adinserter block=”2″]
Navedene sestavine so za torto s premerom 24 cm, vendar jo je zaradi nasitnosti moč razrezati na veliko tanjših kosov. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Biskvit
Ob previdni hoji po davno zapuščenem hodniku opaziš na steni hieroglife, ki orišejo nastanek biskvita.
Čokolado z maslom stopi nad soparo in jo odstavi, da se ohladi. Jajca obredno ubij in loči beljake od rumenjakov. Prve premlati v trden sneg, druge pa skupaj s sladkorjem penasto stepi. K rumenjakom vsuj kakav in vlij 5 žlic tople vode, nato pa jih zmešaj skupaj z ohlajeno čokolado. Na koncu nežno vmešaj še sneg iz beljakov.
Zmes za biskvit vlij v pekač, obdan s papirjem za peko in ga previdno postavi v sarkofag, segret na 180 stopinj. Po 20 minutah oprezanja za mumijami je prvi del starodavnega zaklada v tvojih rokah.
1. krema (čokoladni ganache)
Čokoladna pustolovščina se nadaljuje na naslednjem nivoju.
Smetano segrej skoraj do vretja, nato z njo prelij razkosano čokolado in dodaj 5 žlic sladkorja v prahu. V skladu z ritualom jo mešaj v smeri urinega kazalca, dokler ne dobiš žametne zmesi. Počakaj, da se malce ohladi in zgosti, nato jo prelij čez biskvit, katerega prej radodarno premažeš z marmelado. Nastajajočo torto vrzi v hladilnik, da se krema učvrsti.
2. krema
Zdaj se te že loteva čokoladna mrzlica. Hitro segrej 500 ml sladke smetane skoraj do vretja in jo pljuskni čez 200 g čokolade in 5 žlic sladkorja v prahu.
[adinserter block=”2″]
Premešaj, postavi v hladilnik, da se popolnoma ohladi, nato pa stepi z električnim mešalnikom.
Torto premaži s to puhasto kremo in jo postavi v hladilnik.
Glazura
Kot da tri plasti čokolade še niso dovolj, te na zadnjem koraku pred misterioznim artefaktom pričaka še čokoladna glazura.
Sladko smetano postavi nad soparo in v njej raztopi mlečno in temno čokolado. Ko se rahlo ohladi, jo v prelij čez torto in poravnaj z lopatko.
Jagode operi in osuši, nato pa delno pomoči v stopljeno temno čokolado. Belo čokolado stopi nad soparo in jo z dresirno vrečko v različnih vzorcih nanesi na jagode.
Polčokoladne jagode pazljivo položi na sredino torte…
… in začarano obstani kot v transu, saj pred teboj stoji neprecenljiv čokoladni artefakt.
[adinserter block=”3″]
Postavi ga v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 6 ur. Pred postrežbo torto postavi za 20 minut na sobno temperaturo, da čokolada razvije pravo aromo.
Prepozno je za premislek! S tresočo roko si odreži tanek kos torte, brez stepene smetane pa se nikar ne podaj v prvi ugriz, da ne bo zadnji!
Tale torta je noro dobra, narejena za res ČOKOHOLIČNE ljudi :), super!
Torte so odlične. V enem tednu sem jih spekla kar 5. Največkrat sem spekla Božično torto za rojstne dneve in obiske. Naredila sem tudi čokoladno, vmes pa sem dala pomarančni žele, samo ni se mi strdil, pa sem dodala vanilijev puding, potem je bilo O.K. Vaši recepti so res super, kajti prej nisem nikoli pekla tort. Poskusila bom še ostale, vi pa nas še naprej razveseljujte z novimi recepti. Lep pozdrav
Nataša, kako lepo je to slišati, da sva nekoga, ki še ni nikoli pekel tort, spodbudila k temu. Hvala za te besede in želiva ti še čimveč ustvarjenih tortic, midva te bova pa še naprej razveseljevala z recepti. Lp, Midva
mene pa zanima za koliko povečam količino če imam pekač za torte premera 28?
hvala;)
Nives, za enako visoko torto povečaj količine za tretjino (stehtane sestavine pomnoži s faktorjem 1,3; namesto 4 jajc pa uporabi 5 večjih).
Veliko veselja pri peki!
LP, Midva
Rada bi naredila čokoladno pomarančno torto in bi pri eni kremi uporabila temno čokolado s pomarančo. Bo to dovolj kar se tiče okusa ali bi bilo fajn dodati še kakšen ekstrakt? Hvala za mnenje, lp Alja
Zdravo Alja!
Za bolj intenziven pomarnčni okus ti priporočava da v kremo dodaš še pomarančni ekstrakt:)lp, Midva:)
Nikjer ne dobim ekstrakta pomaranče Kakšna ideja s čim bi lahko še bolj poudarila okus?
Hvala, lp Alja
Alja,
namesto ekstrakta pomaranče lahko uporabiš nastrgano pomarančno lupino. Sicer pa lahko ekstrakt pomaranče najdeš v vseh ‘bio trgovinah’.
Veliko veselja pri peki,
Midva 🙂
V receptu nikjer ne pise, koliko casa traja celoten postopek izdelave torte.
Trenutno cakam, da se prva krema dovolj strdi, da drugo zmiksam in dodam. Koliko casa bo to trajalo, zal ne vem, ampak kot kaze, bo nekaj ur in bom sele zjutraj nadaljevala z miksanjem druge kreme in potem se glazura cez.
Pozdravljena Tamara!
Prva krema, da se strdi potrebuje v hladilniku 2-3 urice, lahko pa postopek fajn pohitriš, če uporabiš zmrzovalnik. V temu primeru se krema strdi že v roku ene urce. Lp, Midva
Mogoce dodata v recept cas priprave in dodata se tole idejo za zmrzovalnik. Danes sporocim kaksna je torta, sem pa zafrknila pri mussu, ker sem predolgo z mesalnikom mesala.
Bi vredu izpadlo, ce bi v kremo dodala visnje (iz kompota)? 🙂
Zdravo Veronika!
Super bi izpadlo, vendar višnje preden jih daš v kremo dobro odcedi. Lp, Midva:)
Hvala 🙂
Meni pa zafnja puhasta plast ne uspe. Ko se ohladi ostane tekoča in takšna je tudi, ko jo zmiksam :(.
Pomembno je da je čokoladna mešanica dovol dolgo na hladnem. Najbolje kar čez noč. Vrjetno tvoja mešanica ni bila dovolj ohlajena. Lp, Midva:)
Ja, tudi moja ni uspela 🙁 Bila je celo noč v zmrzovalniku, ko sem odprla obroč je pa vse steklo ven 🙁 Prva torta v vseh teh letih, ki mi ni uspela – pa tako lepa zgleda 🙁
Živjo,
mene pa zanima ali prve kreme res ni potrebno stepati? ali je prišlo do napake? 🙂
Nika res je, kreme ni potrebno stepati. je čisto klasična ganche krema. Lp, Midva:)
Živjo!
Rada bi samo povedala, da je torta odlična! Tudi recept je super napisan. Do zdaj sem vedno morala prirejati recepte, da so mi torte uspele pri tem receptu pa mi ni bilo treba ničesar spremeniti, ker je vse uspelo kot je treba. Res hvala za odličen recept!
Haj!
Meni se pa 2.krema med stepanjem ni strdila, pa sem jo dobro ohladil. Uporabil sem pa alpsko smetano za stepanje. Kaj bi lahko naredil narobe? Hvala
Zdravo Rudi!
Če si uporabil navedene količine smetane in čokolade ter zadevo res res dobro ohladil, potem res ne veva kje se ti je zalomilo. Alpska smetana za stepanje se ponavadi pri tej kremi še bolj obnese kakor sveža sladka smetana. Mindva ponavadi vedno uporabiva smetano za stepanje ter 80% temno čokolado. Lp, Midva:)
Pozdravljeni, jaz pa bi glazuro poskusila narediti belo…kaj predlagate, kakšna naj bo receptura? 🙂 Hvala!
Bela čokolada ter belo barvilo. Saj če boš uporabila samo belo čokolado, bo glazura rumenkasta. Lp, Midva:)
Super recept, ampak se mi prva krema ni strdila, čeprav sem jo pustila v hladilniku čez noč. Kaj bi bilo lahko narobe? Hvala, Nina
Pozdravljena Nina! Skoraj ne moreva vrjeti, da se pri taki količini čokolade krema ne bi strdila. Si preprična, da si se držala recepture in da si uporabila temno čokolado?
Lp, Midva;)
Hvala lepa za recept 🙂
Moj pekac je 26cm lahko uporabim.kar tega in pustim sestavine kot so bo pac malo.tanjsa al bo prevec nizko ?:)
Jasna za malenkost bo nižja vendar nič hudega:) Lp, Midva:)
Pozdravljena, ne vem, zakaj se mi prva krema ne strdi? Ko dam okvir stran, gre kar narazen. Kot da je druga krema pretežka. Delam res točno po receptu. Rada bi lep izgled, ker torta je vrhunska.
Hvala,
Zdravo!
Čokolada rabi nekaj časa, da se strdi. Če ste v stiski s časom priporočava uporabo zmrzovalnika (pospeši postopek).
Zdravo,
opazila sem, da je v receptu za drugo kremo navedena sladka smetana, na sliki pa je smetana za stepanje. Tudi meni se ni zgostila. Je možno, da je v tem problem?
Zdravo Anja.
Mogoče vendar zelo dvomiva saj v osnovi sta smetani isti, tista za stepanje je UHT, da ji podalšajo obstojnost in da jo lahko hranimo tudi v špajzi. Ali si imela kremo dovolj hladno?-mogoče bi bil to lahko problem.
Lp, Midva
Pozdravljena
Zanima me katero kremo od torte čokoladni šok lahko uporabim pri polnilu za torto . Torto bom zakljucila z tičino maso. Drugače pa naj pohvalim vajine torte so top od top. Hvala za odgovor lp Irena
Irena,
najbolje se bo obnesla druga čokoladna krema.
Veliko veselja pri peki,
Midva 😉
Živijo!
Mene pa samo zanima (ker mi ni ratalo) ali je problem v smetani, saj uporabljam rastlinsko smetano za stepanje, saj sem vse ostalo naredila po postopku. Ko sem prelila vročo smetano čez čokolado ni niti približno ratala gosta zmes četudi sem mešala dolgih 15 min.. 🙁 sicer bom še poizkusila, saj bi rada mami presenetila z njo za njen rojstni dan, tako da bom zelo vesela odgovora.
Petra,
s katero kremo imaš težave? Pri drugi kremi moraš počakati, da se zmes dobro ohladi, preden jo stepeš.
LP, Midva
Zdravoo, torta je sicer noro dobraa ampak se mi 2.plast ni popolnoma strdila pa sem vse delala po navodilih, kaj bi lahko bil problem? Pa tezave imam vedno z biskvitom, kr preden dam kremo na biskvit, mi “skupaj skoci” al kako bi se izrazla in potem gre velikokrat krema preko biskvita.
Anja,
zmes čokolade in smetane se mora povsem ohladiti, potem pa jo stepeš v čvrst mousse. Poskusi zamenjati smetano ali čokolado.
Biskvit ga lahko včasih pobiksa in se skrči. Priporočava uporabo nastavljivega tortnega obroča, ki se prilagodi velikosti biskvita.
LP, Midva
Pozdravljena!
Zanima me, ali lahko torto naredim s čokolado s 40-50% kakava? Namreč, delala bi je za otroke in temna čokolada bo preveč grenka.
Hvala in lp, Sanja
Seveda lahko, preprosto zamenjate z isto količino.
Lp, Midva
Kaj takega pa še ne, čisto vse je šlo narobe…no ja, biskvit je OK, prva krema totalen poraz, druga sicer OK, ampak z vrečko želatine fix. Pojma nimam, kaj je s prvo plastjo, saj tudi po par urah v skrinji, ni kompaktna oz. se je začela po par minutah na sobni temperaturi topiti. Čokolada je bila sicer samo 54 %, velikokrat že preizkušena in po moje nikakor ni pravo razmerje čokolada : smetana. Sedaj moram to reč odpeljat v 25 km oddaljen kraj in me je kar groza, ker se bojim, da se bo polila po prtljažniku. Več stvari sem že naredila po vajinih receptih, včasih kakšna malenkost ni štimala, ampak tole…res ne vem, kaj ni v redu.
Živjo, ne vem kaj sem naredila narobe, ampak meni je že pri biskvitu nastala težava. Biskvit mi ni prišel tako tekoč kot je pri vas razvidno na sliki. Bil je gost, tako da sem ga morala kar razmazati po pekaču.
Kaj bi bil lahko vzrok, kje sem ga biksnila?
Zivjo. Zgleda vse ful dobro. Imam še en mesec, da se naučim delati torto za hcerom 1. rojstni da.
Zanima me ali kupim grenki kakav?
Ali cokoladna glazura ostane lepljiva, se ne strdi? 😊
Neža,
ja, v biskvit spada grenki kakav. Glazura se strdi in ni lepljiva.
LP, Midva
Hvala za super recept. Torta je božanska.
Hvala, Ines 🙂
Je potrebno biskvit ohladiti pred prvo kremo?
Urška,
tako je, biskvit mora biti hladen.
Živjo,
bi lahko biskvit navlažila?
Lp
Živijo,
sicer biskvit lahko namočiš, a ni nobene potrebe po tem.
Zdravo. Zanima me, ali okus celotne torte ni grenak, glede na to, da je povsod uporabljena čokolada s 70% kakava?
Manja,
res je, da je povsod uporabljena čokolada s 70 % kakava, a je tudi sladkorja dovolj, da zakrije grenkobo.
Najlepša hvala za odgovor in za super recept. Ga preizkusim v kratkem.
Lepo pozdravljeni Midva,
sporočam, da kljub temu, da sem “cukerpekarca” že vrsto let, tako slastne čoko torte še nisem naredila!!! Nadaljujem s testiranjem preostalih Rp:)
čokoladni pozdrav
MIra
Lep čokoladni pozdrav nazaj! Naju veseli, da ti je teknila tale čokoladna bomba 🙂
Pozdravljeni,
v boskvitu ni moke?
Hvala, lp
Polona,
tako je, v biskvitu ni moke 🙂
Tudi meni se druga plast ne strdi. Zdaj sem jo dala v zamrzovalnik. Škoda. Bolje bi bilo, če bi v receptu pisalo, da bi se za vsak slučaj dodal kak listič želatine..
Anja,
ključno je, da uporabiš temno čokolado s 70 % kakava. Manjši, kot je delež kakava, manj čvrsta bo krema.
Recept zahteva uporabo take čokolade.
No meni pa ni uspela. Kaj je potrebno tako dolgo imet na ognju smetano da se strdi? Jaz sem odstavila ko se je cokolada stopila…
Prva torta ki se mi je po vasem receptu ponesrecila😔
Nama je zal, da ni uspela. Ko se cokolada stopi se odstavi in da v hladilnik da se krema popolnoma ohladi in nato se jo stepe…