Torta Bananko
Ko Erik poje kos te torte, postane Banananjam!
Le kdo ne pozna mini puhastih banan, oblitih s čokolado? Že kot otroci smo si jih prešerno tlačili v usta, zdaj pa smo odrasli in se jih lahko lotimo na malo bolj sofisticiran način – v obliki odlične torte.
Že sama torta Bananko ima pravi in nezgrešljivi okus po čokoladnih mini bananah, za nameček pa se v njeni notranjosti skriva še cela klapa teh starošolskih sladkarij.
Ker gre za torto, polno tako temne kot bele čokolade, sva seveda posegla po BAM čokoladi z belgijskim poreklom proizvajalca Barry Callebaut.
Ker je BAM čokolada v obliki kapljic, pa je kot nalašč za peko, saj ti ob topljenju ne nagaja.
Če jo želiš poskusiti na lastne brbončice, odklikaj na spletno trgovino Mojačokolada.si, pri nakupu pa ne pozabi na 10 % popust, ki ga lahko koristiš s kuponom MIDVA10!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
3 jajca
120 g moke
1 žlica BAM grenkega kakava v prahu
1 žlička pecilnega praška
50 ml mleka
50 ml olja
150 g sladkorja
6-8 čokoladnih bananic
Čokoladna krema:
100 g BAM temne čokolade
250 ml sladke smetane za stepanje
1 žlica sladkorja v prahu
Bananina krema:
200 g BAM bele čokolade
350 ml sladke smetane
2 lista želatine
2 žlički bananine arome
Čokoladni ganache:
100 g BAM temne čokolade
100 ml sladke smetane
Dekoracija:
50 g BAM temne čokolade
100 ml sladke smetane za stepanje
čokoladne bananice
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
S klikom na sestavino odsurfaš v spletno trgovino Mojačokolada.si.
Postopek
Biskvit:
- Jajca zasuj s sladkorjem in jih z mikserjem premlati do penastega.
- Dodaj olje in mleko ter dobro premešaj.
- V drugi posodi zmešaj moko, pecilni prašek in BAM kakav v prahu.
- Suhe sestavine stresi k mokrim, nato vse skupaj pošteno premešaj.
- Na dno okroglega tortnega pekača namesti papir za peko.
- V pekač zlij maso in ga za 15-20 minut postavi v pečico, segreto na 180 °C.
- Ali je biskvit pečen, preveriš z zobotrebcem. Ko tega zabodeš v biskvit, mora ven priti suh.
Čokoladna krema:
- BAM temno čokolado vrzi v stekleno ali kovinsko posodo in jo postavi nad lonec z vrelo vodo.
- Nad vodno kopeljo segrevaj in mešaj čokolado, da se stopi, nato jo odstavi.
- V drugo posodo zlij smetano in sladkor v prahu, nato pa ju dobro preklofaj do stepene smetane.
- Ko se stopljena čokolada malce ohladi, jo s spatulo primešaj k stepeni smetani.
Tortogradnja:
- Biskvit postavi na poljubni tortni podstavek, okoli njega pa zategni tortni obroč. Tega po notranji strani obdaj z acetatno folijo.
- Biskvit izdatno namoči z mlekom, nato pa nanj položi čokoladne bananice v dveh vrstah tako, da so čim bolj v obliki krožnice – poglej sliko spodaj.
- Po vrhu bananic previdno zlij čokoladno kremo in jo poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik, da se krema učvrsti.
Čokoladno-bananina krema:
- BAM belo čokolado in 100 ml sladke smetane vrzi v kozico in segrevaj nad nizkim ognjem, da se čokolada raztopi.
- Primešaj bananino aromo.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožami jih in vrzi v kozico s čokolado.
- Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi, nato kozico odstavi in počakaj, da se zmes malce ohladi.
- Preostalo sladko smetano stepi do čvrstega in k njej primešaj čokoladno-bananino zmes.
- Iz hladilnika ugrabi torto in na čokoladno plast nanesi še plast čokoladno-bananine kreme.
- Torto pridno vrni v hladilnik, da se strdi še ta krema.
Ganache:
- Bam temno čokolado skupaj s sladko smetano raztopi nad nizkim ognjem.
- Ganache naj se malce ohladi, nato ga prelij po vrhu čokoladno-bananine kreme.
- Torta mora zdaj v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Predlog dekoracije:
- Bam temno čokolado in smetano raztopi nad nizkim ognjem.
- Zmes dobro ohladi v hladilniku, nato pa jo stepi z električnim mikserjem.
- Čokoladno zmes na torto nabrizgaj z dresirno vrečko in poljubnim nastavkom, vmes pa postavi mini čokoladne bananice.
Tako, čokoladna torta z bananastim okusom je nared za požret’! Ko zarežeš v torto in opaziš, da te v tvojem kosu torte potrpežljivo čakajo tudi čokoladne banane, se po otročje razveseliš!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljeni. Zanima me če v čokoladni kremi ni nič želatine?
Hvala,
LP, Katja
Katja,
tako je. V tem primeru čokolada poskrbi za čvrstost kreme.
Prvič sem delala torto in bilaje krasna. Hvala za super recept in tortapretvornik.😊
Super, Bernarda, naju iskreno veseli 🙂
Živjo, namesto te BAM čokolade lahko uporabim katero koli drugo?
LP
Sara,
seveda lahko 🙂
Zdravo,
bananina krema je nekam postala nekam tekoča ko sem jo zmešal s stepeno smetano, ali se bo zaradi želatine kasneje strdila?
Lp
Maks,
ja, morala bi se 🙂
Hej. Torto sem ze jedla in moram povedat, da je res božanska. Sedaj pa bi jo rada pripravila sama in me zanima kje sta kupila bananin extrakt? Lp
Monika,
naju veseli, da ti je všeč!
Bananin ekstrakt sva kupila v Mercatorju: https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/34811/aroma-banana-etol-10-ml