Mini jabolčne pite
Ena ni nobena
Tele simpatične male pite so res priročen in slasten prigrizek. Krhka skorja prikriva okusno jedro iz jabolk in cimeta. Če ti ena pita ne primaže nasmeška na obraz, potem pojej še eno.
Najlepše pri teh žepnih pitah pa je, da jih lahko povsod vzameš s sabo in jih glodaš naskrivaj.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Krhko testo:
340 g moke
45 g sladkorja
1 žlička soli
200 g hladnega masla
90 ml hladne vode
Nadev:
320 g nakockanih jabolk
50 g rjavega sladkorja
2 žlici škroba
1 žlička cimeta
lupinica 1 BIO limone
Premaz:
1 jajce
2 žlici sladke smetane
rjavi sladkor
Postopek
Krhko testo:
- Testo lahko zmešaš v multipraktiku ali na roke. Z multipraktikom je testo narejeno v pol minute, na roke pa bo vzelo malo dlje.
- Vse sestavine miksaj, da dobiš drobtine.
- Med miksanjem vodo postopoma vlivaj v zmes.
- Ob dodajanju vode se začne oblikovati kepa, ki jo nato pobereš ven.
- Dobljeno kepo stisni in jo zavij v prozorno folijo za živila.
- Postavi jo v hladilnik za 30 minut.
Nadev:
- Jabolka olupi, jim odstrani peščišča in jih nareži na kocke – skupaj mora biti 320 g jabolčnih kock.
- Jabolčne kocke zmešaj z ostalimi sestavinami za nadev.
Oblikovanje:
- Pite se bodo pekle v pekaču za muffine. Najin je prevlečen s plastjo proti sprijemanju. Če tvoj ni tak ali pa je že zdelan, jamice obvezno premaži z maslom, da se ti pite ne primejo nanj.
- Pograbi kozarec ali model, ki ima odprtino malo večjo od odprtine v pekaču.
- Testo vzemi iz hladilnika in ga razvaljaj do debeline 3-5 mm.
- S kozarcem iz testa izreži 12 krogov.
- Dobljene kroge položi v odprtine v pekaču in jih potisni ob dno in rob, da se povsem oblikujejo v podlago za mini pito.
- Nadebudne pite napolni z nadevom.
- Iz preostalega testa moraš pripraviti pokrovke za mini pite. Na voljo imaš dva načina: gladek ali prepleten pokrov.
- Pri gladkem pokrovu pograbi kozarec, ki ima odprtino enako veliko kot je odprtina v pekaču. Z njim izreži krog, mu v sredino zareži križec in ga povezni čez pito. Pri robu ga pritisni navzdol, da pito zapreš.
- Če želiš pripraviti prepleten pokrov, potem testo nareži na tanke enakomerne trakove. 4 trakove postavi vodoravno, nato druge 4 trakove enega za drugim vpleteš v njih. Iz prepletenke s kozarcem ali modelom izreži krog in ga povezni na pito.
- Pridne mini pite bogato premaži z mešanico jajca in smetane.
- Po vrhu posuj rjavi sladkor.
Peka:
- Mini pite peci 30-40 minut pri 180 °C.
Pitast tek!