Štrukeljci s šunko in hrenom
Mali prigrizki velike noči
Po veliki noči ostane kup dobrot, ki si jih ob slovesu seveda prijazno razdelimo. Grmada šunke in poln kufer potic ti praktično ne uide.
A ne bi bilo lažje, če bi bile vse velikonočne dobrote tako priročne, kot so pirhi?
Tile slastni puhasti štrukeljci z rezinami velikonočne šunke in hrenom s smetano so ravno prav veliki, da si jih ob mahanju v slovo z drugo roko potuhnjeno tlačiš v žepe.
Priporočava ti, da si za letošnjo veliko noč oblečeš jakno z ogromno žepi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Video
Recept
Testo:
500 g bele pšenične moke tip 500
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
15 g soli
4 žlice olja
30 g sladkorja
320 ml mlačnega mleka
50 g masla sobne temperature
Premaz:
1 jajce
5 žlic mleka
Nadev:
rezine šunke
hren s smetano
Postopek
Testo:
- Vse naštete sestavine razen masla stresi v posodo in jih zmešaj skupaj v homogeno testo (z robotom to traja cca. 2 minuti).
- Dodaj maslo sobne temperature, nato testo gneti 5 minut, oz. toliko časa, da je maslo vmešano, testo pa gladko.
- Testo oblikuj v gladko kepo tako, da robove spodvihaš navznoter, s tem pa napenjaš površino kepe.
- Testo pusti v posodi in ga pokrij z vlažno krpo.
- Vzhaja naj toliko časa, da se po prostornini podvoji, približno 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Testo razdeli na tretjine, ki jih oblikuješ v kepe.
- Vsako kepo razvaljaj v podolgovat pravokotnik.
- Po testu razmaži hren s smetano, po njemu pa razporedi rezine šunke.
- Vse skupaj tesno zvij v dolgo rulado.
- Z obeh strani odreži konca, rulado pa nareži na 3 cm dolge štrukeljce.
- Štrukeljce zberi na pekaču, prekritim s peki papirjem.
- Pokrij jih s krpo in jih pusti vzhajati 20 minut.
- Pečico nažgi na 180 ºC.
- Štrukeljce premaži z mešanico jajca in 5 žlic mleka.
- Peci jih 10-15 minut pri 180 ºC.