Štrudel torta
Za prave štrudlofile
Vsakdo pozna nekoga, ki je nerazumno obseden z jabolčnim zavitkom. Slej ko prej pa naletiš na dilemo, kaj takemu posebnežu speči za rojstni dan.
Da predenj vržeš jabolčni zavitek z rojstnodnevnimi svečkami, nekako ne izgleda, zato je kremno-jabolčna štrudel torta s hrustljavim listnatim testom kot nalašč za take kočljive situacije.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Jabolčna krema:
500 ml jabolčne čežane (iz cca 4 jabolk in 1 dl vode)
4 liste želatine
1 paket vanilijevega pudinga
3 žlice sladkorja v prahu
2 pesti suhih rozin
rum
250 g pasirane skute
Skutina krema:
250 g pasirane skute
3 listi želatine
500 ml sladke smetane
4 žlice sladkorja v prahu
0,5 žličke cimeta
Potrebujemo še:
1 zavitek listnatega testa
Za okras:
200 ml sladke smetane
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Da nam ne bodo rozine med pripravo tortice težile, jih utopimo v rumu.
Testo:
- Obroč za torte nastavi na 20 cm in z njim iz listnatega testa odtisni dva kroga. Enega razreži na 18 enakih kosov, pri čemer si pomagaš z okroglim nožem za pico.
- Oba listnata kroga postavi na pekač, pokrit s papirjem za peko. Da se med peko ne napihneta, ju je potrebno obtežiti, za kar ju pokriješ s papirjem za peko in nanju postaviš drug pekač.
- Tak sendvič pekačev za 15 minut porini v pečico, segreto na 200 ºC.
Jabolčna krema:
- Jabolka olupi, nareži, pokuhaj in konkretno spasiraj v čežano, ki jo po okusu sladkaš s sladkorjem v prahu in vanjo vržeš ožete pijane rozine. Čežane mora biti 500 ml.
- Puding zmešaj s 6 žlicami mrzle vode, nato pa zakuhaj v vročo jabolčno čežano.
- Liste želatine namoči, počakaj, da nabreknejo in jih ožete vrzi v vročo čežano. Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Jabolčno zmes odstavi z ognja, jo ohladi do mlačnega in vanjo vmešaj 250 g skute.
- Okoli nerazkosanega kroga testa postavi obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
V obroč vlij jabolčno kremo, nadebudno tortico pa postavi v hladilnik.
Skutina krema:
- Za skutino kremo najprej prebutaj 500 ml sladke smetane v stepeno smetano.
- 250 g skute zmešaj s sladkorjem v prahu in cimetom.
- Želatino namoči, jo ožami in raztopi v kozici nad nizkim ognjem. Ko se povsem raztopi, jo z električnim mešalnikom primešaj k skuti.
- Na koncu nežno s spatulo vmešaj še pretepeno sladko smetano.
- Skutino kremo prelij čez jabolčno kremo, nato pa nastajajočo torto ponovno skrij v hladilnik. Tam naj čaka vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Tortogradnja:
- Preden torto ponosno postaviš na pogled, premlati 200 ml sladke smetane in jo nabrizgaj v kupčke, zgužvane po zgornjem robu torte.
- Kose listnatega testa razporedi po vrhu torte v obliki vetrnice, nato jih veselo potresi s sladkorjem v prahu.
Zdaj lahko torto postaviš na mizo in z zanimanjem opazuješ, kako se vsem skupaj rahlo odštrudla od kombinacije krhke tortne strehe, nežne skutine in sočne jabolčne kreme.
Štrudlast tek!
Rada bi naredila torto s premerom 24cm.. s koliko moram pomnoziti sestavine? Lp
Iza,
količine lahko priročno pretvoriš tu: https://midvakuhava.si/tortopretvornik/
LP, midva
Mene samo zanima če so sestavine za pekač premera 20 cm?
Ninchy,
tako je, za 20 cm.
LP, Midva 🙂
Oila, mene pa zanima, ali je treba puding prej skuhati ali samo v vsebino iz vrečke vmešaš vodo?
HVALA!
Prašek zmešaj s 6 žlicami vode, nato pa zakuhaš v vročo jabolčno čežano.
S čim lahko nadomestim želatino…? Sem vegi in želatine ne uporabljam, agar pa uporabljam samo pri kuhanih kremah… A gre tudi, če ga ne segrevam…?
Kolikor veva, je potrebno agar vedbo segrevati, zato misliva, da žal ni možno.
Lp, Midva
Odlična je tale tortica, danes je bila na meniju. Zanimiv recept, rezultat pa slastna, kremasta in ne preveč osladna torta. Okusi se harmonično prepletajo in nobena sestavina preveč ne izstopa. Mojemu mnenju se pridružujejo tudi gostje. 😊
Odlično, Neva, naju veseli, da vam je vsem teknila 🙂
Katero vrsto jabolk ste pa uporabili, da je okus ravno pravšnji (se pravi ne prekisel)? Hvala za odgovor 🙂
Katja,
midva ne dajeva velikega poudarka na vrsto jabolk, a če bi morala reči – topaz se dobro odnese.
Zanima me, če bi lahko namesto skute uporabila mascarpone?
Hvala!
Kata,
seveda lahko!
Ali je možno tortico narest z kupljeno ze narejeno čežano
Petra,
odvisno od njene gostote, ampak misliva, da bi šlo.
Kako bi lahko to tortico naredila na primer v obliki rezin, uporabila bi kremi, ki sta odlični, kaj bi kot podlago lahko?
Nika,
uporabiš lahko poljuben biskvit ali pa piškotno podlago.