Cake pops venček
Do božiča te loči še konkretnih 24 dni
Leto je naokoli in točno tam smo, kjer smo začeli. Mož/cimer/pes se nerodno spotika ob postavljeno jelko, žena/tašča/soseda taisto drevesce kranclja kot obsedena, v daljavi se sliši božično cingljanje, iz kuhinje pa se pričenja širiti opojen vonj božičnih jedi.
S čim drugim bi bolje ponazorili poln krog, ki smo ga naredili v kulinarično polnem letu, kot z vencem, ki je skupaj zbit iz piškotnih kroglic, prekriva pa ga privlačna plast temne čokolade?
Ker izdelava tega venčka ne vsebuje peke, okrasiš pa ga lahko tudi po mili volji, ti bodo pri uvodnem prazničnem pacanju z veseljem pomagali tudi kuharski nerodneži in/ali otroci.
Kroglast krog sestavlja:
250 g piškotov s polnilom (midva sva uporabila Moto piškote)
130 g mascarpone sirčka
sladkor v prahu po želji
70 g temne čokolade
20 g masla
Za kulinarični podpis na venčku lahko uporabiš:
mlečno čokolado
sladkorne paličice
Midva sva si privoščila 2 venca – enega iz kakavovih in drugega iz navadnih Moto piškotov.
Zavihaj rokave, nadeni si predpasnik, na glavo si povezni božičkovo kapo in se zapodi v kuhinjo.
Divje raztrgaj škatlo s piškoti in jih 250 g nežno vtresi v sekljalnik ter fino zmelji.
K piškotnemu prahu vrzi kepo mascarpone sirčka, sladkaj po želji in vse skupaj dobro premešaj. Že od prej zavihane rokave zdaj še dodatno zavihaj, saj je na vrsti goloroko pacanje.
Iz mase naredi male bunke in jih razporedi po pladnju, prekritim s papirjem za peko.
Umij si piškotaste roke in pladenj za 15 minut zarini v zamrzovalnik.
Čokolado in maslo raztopi nad soparo, nato pa premražene kroglice eno za drugo namoči v to hranilno čokoladno kopel. Odlagaj jih na papir za peko v obliki dveh koncentričnih krogov.
Ko pred teboj leži sveže čokoladni venček, nastopi čas, da predramiš svojo umetniško žilico.
Če si bolj igrive vrste, lahko v sekljalnik vržeš sladkorne paličice, jih zmelješ …
… in dobljene drobtine potreseš po venčku.
V kolikor si bolj čokoladno usekane sorte, pa brž stopi malo mlečne čokolade in jo s hitrimi gibi pošpricaj po vencu.
Potrepljaj se po rami, saj ti je ta kroglično-piškotni venec uspelo hitro in enostavno pripraviti.
Ko se že pripravljaš, da pomlatiš eno mehko in slastno kroglico, pa zaslišiš srhljive zvoke, ki jih tvoje uho ni slišalo že celo leto – prihajajo piškotožerci! V naglici se trudiš venček stlačiti v najbolj skrit kotiček kuhinje, pa je žal prepozno. V pičlih 7 minutah so v spomin vencu ostale le še drobtine na pladnju in solzica v tvojih očeh.
Glavo gor, jutri je nov dan (in recept)!