Slivova marmelada z manj sladkorja
Večja žlica, a manj slabe vesti
Domača slivova marmelada je stalnica marsikaterega gospodinjstva, kar ni čudno, saj spada med najbolj okusne.
Tale različica vsebuje občutno manj sladkorja kot običajno, kar pomeni, da si je lahko privoščiš več 🙂
Da je marmelada prijetno čvrsta na razmaz, pa poskrbi Kotányi Agartina – želirno sredstvo na rastlinski osnovi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Sestavine:
2 kg sliv
2 vrečki Kotányi Agartine (za še bolj čvrsto marmelado, lahko uporabiš 3 vrečke)
200 g sladkorja
3 žlice ruma (po želji)
2 žlički mletega cimeta
100 ml vode
Sterilizacija kozarcev:
- Kozarce za vlaganje umij in jih za 20 minut zapri v pečico, segreto na 100 °C.
Marmelada:
- Slive razpolovi, jih izkoščiči, stresi v lonec in zasuj z rumom in sladkorjem.
- Nad srednjim ognjem jih kuhaj toliko časa, da se zmehčajo in razpustijo, približno 30 minut.
- Dodaj cimet in jih spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Agartino zmešaj s 100 ml vode, mešanico pa nato vlij k slivovi osnovi.
Kuhaj še 2-3 minute. - Vročo marmelado vlij v še vroče kozarce, ki jih nato testno zapreš s pokrovčki.
- Kozarce, prekrij z odejo ali kuhinjsko krpo in jih pusti pri miru do prihodnjega dne.
Tale slastna slivova marmelada bo zdržala približno 4 mesece, če je prej ne zmanjka, seveda.
Marmeladni tek!