Slane listnate smrečice
Juhuhu, še 8 dni, pa bo božič tu!
Vsi vemo, da je Severni tečaj magičen kraj, redkokomu pa je zaupana skrivnost, da je tamkajšnja flora nekaj povsem odštekanega.
Gospa Božičkova ima polno visoko gredo nenavadnih poljščin, a med njimi najbolj izstopa mini drevored slanih listnatih smrečic.
Ta drevesca so pravzaprav iz krhkega listnatega testa, njihov okus pa je podkrepljen s slanino in parmezanom. Ko postanejo majhna drevesca zrela, pa jim na vrhu zraste še oliva ali pa zvezdica iz sira.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Sestavine:
1 zavitek listnatega testa
100 g kremnega sira
60 g parmezana
150 g slanine ali poljubne salame
50 g oliv
250 g gaude v kosu
1 jajce
2 žlici mleka
Postopek
Priprava:
- Parmezan na fino naribaj in ga zmešaj s kremnim sirom.
- Listnato testo razvij po delovni površini.
- Kremno maso enakomerno razmaži po površini testa.
- Po namazu razporedi slanino.
- Obloženo testo po kratkem nareži na trakove, široke 1 cm.
Oblikovanje smrečic:
S trakovi moraš oblikovati smrečice, ki jih nato nabodeš na palčke. Za vsako smrečico potrebuješ dva trakova, z upogibanjem pa jih oblikuješ v več plasteh, ki so vedno krajše.
- Pograbi trak, ga položi z obloženo stranjo navzgor in ga prepogni približno na tretjini. Prepognjen del ponovno prepogni malce pred koncem spodnjega traka. Postopek ponavljaj, dokler ti ne zmanjka traku, nato dodaj še enega, kjer se je prejšnji končal. S tem ponavljaj postopek do vrha smrečice.
- Pograbi dolgo špilo ali leseno paličico in jo zapiči skozi sredino smrečice, špica pa naj skozi vrh kuka 1-2 cm.
Peka smrečic:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Smrečice razporedi po pekaču, prekritem s papirjem za peko.
- V posodici sklofaj jajce in dve žlici mleka, s tem pa premaži vse smrečice.
- Listnata drevesa žgi 20-25 minut.
- Po koncu peke je potrebno smrečico še okrasiti z olivo ali s kosom sira, z modelčkom za piškote oblikovanega v zvezdico. Tega natakni na vrh drevesa.
Listnat tek!
Malo off topic: kako sta naredila tole “stojalo”, da smrekice tako lepo stojijo?
Katja,
v kozarec sva stresla grobo sol in vanjo zapičila smrečice.