Počasi pečena rebrca z žara s pomarančno BBQ omako
Vzemimo si ga na izi
Žar je odlična fabrika pečenih mesnin, saj lahko v relativno kratkem času zadovoljimo zavidljivo količino lačnih ust. To pa ne pomeni, da roštilj obvlada le en trik. Če si ukrademo malce več časa in ne divjamo s temperaturo, lahko pričaramo pečici podobno okolje, ki omogoča počasno peko – idealno za sočna in mehka rebrca!
Ob koncu počasne peke pa žar končno podkurimo, da po rebrcih premazana pomarančna BBQ omaka lepo karamelizira.
Na podoben način lahko rebrca spečemo tudi v navadni pečici, le da na koncu vžgemo žar funkcijo – rezultat bo skoraj tako dober kot pri pravem žaru 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 2 osebi
Pomarančna BBQ omaka:
3 žlice pomarančnega džema
2 žlici kisa
2 žlički gorčice
2 žlici worcesterske omake
2 žlički česna v prahu
1 ščepec soli
1 ščepec popra
Počasi pečena rebrca:
1 kos svinjskih rebrc (spare ribs ali baby back ribs)
2-3 žlice začimbne mešanice (BBQ ali smoked)
300 ml jabolčnega ciderja
Postopek
Pomarančna BBQ omaka:
Rdeča nit ameriških žar omakic je ravnotežje sladkorja, kisline, soli in umami okusa. V večini BBQ omak glavno vlogo prevzame kečap, tokrat pa sva posegla po marmeladi, ki ponuja praktično neizčrpno paleto okusov. Ta rebrca so deležna pomarančnega džema in izkaže se, da so citrusi kot nalašč za pečeno prase!
- Za omak’co preprosto vse stresemo, čmoknemo in zlijemo v kozico in zavremo.
- Ogenj zmanjšamo in kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti.
Počasi pečena rebrca:
- Najprej moramo z rebrc odstraniti neprepustno membrano. Ta se nahaja na manj mesnati strani reber. S papirnato brisačko zagrabimo membrano na sredini reber – čisto ob robu.
- Membrano odločno potegnemo z reber v enem kosu.
- Rebra dobro natremo z vseh strani s poljubno mešanico začimb.
- V dovolj velik pekač položimo rebrca, zraven pa zlijemo jabolčni cider.
- Pekač tesno zapremo s kosom aluminijaste folije.
- Žar s pokrovom segrejemo do 130-150 ºC. Če uporabljamo žar na oglje, poskrbimo, da je polovica žara pripravljena za indirektno peko – pod rešetkami naj tam ne bo oglja. Če uporabljamo plinski žar, naj bo en gorilnik prižgan, rebrca pa bomo pekli nad gorilnikom, ki je ugasnjen.
- Pekač položimo na območje za indirektno peko, žar pokrijemo in pričnemo s 2,5 – 3,5-urno peko rebrc.
- Pekač vsake toliko obrnemo za 180º, med peko pa nekajkrat preverimo, kako poteka peka. Če na dnu pekača ni več tekočine, prilijemo še cider.
- Rebrca so pečena, ko lahko nož z lahkoto zapičimo skozi meso do kosti, oz. ko lahko kost preprosto odstranimo.
- Zdaj pride na vrsto pomemben korak za odlično BBQ omako. Tekočino, ki se je nabrala pod rebrci, zlijemo v kozico s pomarančno BBQ omako.
- Posodo z rebri pokrijemo in postavimo na stran, omako pa vrnemo nad ogenj za 5-10 minut, da se ob brbotanju zgosti.
- Žar pripravimo za direktno peko – to pomeni del rešetke nad razgretim ogljem ali plinskim gorilnikom.
- Rebrca vzamemo iz pekača, jih preložimo na območje za direktno peko in jih premažemo z BBQ omako. Žar pokrijemo in pečemo 5-10 minut, da omaka lepo karamelizira.
- Rebrca narežemo in postrežemo še vroča s sočno rezano solato.