Krompirjeva juha s tartufato
Čez praštevilskih 17 dni bodo darila pod drevescem
Ali kdaj pomisliš, če Božička in njegovo rogato in škratasto kompanijo kaj zebe na krutem Severnem tečaju? Seveda jih ne, ampak ne na račun brade, trebuha ali kožuha. Njihova skrivnost tiči v skrivnostni krepki juhi, ki te segreje in ti požene kri po žilah. Do tega recepta sva se prikradla, ko sva lani zalotila g. Božička, kako se muči stlačiti v najin mini dimnik od plinske peči. Nerodneža sva povabila na kofe in v zameno dobila recept!
Govora je o svilnato kremni krompirjevi juhi z gobicami, ki že tako spada v sam vrh tolažilne hrane, če pa vanjo zamešaš še tartufato, je nasmešek na ustih zagotovljen.
Če se ti zalušta še po kaki zimsko obarvani juhi, pa kar pobrskaj po najinem bogatem repertoarju (klikni za recept):
– kultna Milijonska juha
– dekadentna Čebulna juha
– Porova kremna juha s pečenim česnom
– Juha iz rdeče leče
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Sestavine:
500 g krompirja
800 ml jušne osnove
30 g masla
40 g šampinjonov
1 čebula
4 stroki česna
40 g stebel zelene
4 vejice timijana
100 ml sladke smetane
3 žličke tartufate
sol
poper
Za povrh:
celi praženi lešniki
rezine slanine
peteršilj
Postopek
- Čebulo, česen, šampinjone in stebelno zeleno na drobno nasekljaj.
- Posodo postavi nad srednji ogenj in v njej raztopi maslo.
- Na maslo stresi nasekljano zelenjavo in gobice in jih med občasnim mešanjem počasi praži 10 minut.
- Krompir olupi in ga nareži na manjše kocke.
- V posodo vrzi nakockan krompir, dodaj pa tudi listke, osmukane z vejic timijana.
- Premešaj in praži 5 minut.
- Ogenj povečaj in v posodo zlij jušno osnovo.
- Ko juha zavre, ogenj zmanjšaj, nato pa jo kuhaj 30-40 minut v polodprti posodi ob lenem brbotanju.
- Ko se krompir povsem zmehča, juho fino spasiraj do kremnega.
- V juho zmešaj sladko smetano in tartufato.
- Kuhaj dodatnih 5 minut, nato je juha nared!
- Rezine slanine popeci z obeh strani in jo prenesi na papirnato brisačko. Ko se povsem shladi in strdi, jo razdrobi ali nasekljaj.
- Po vrhu juhe potresi zdrobljeno slanino, grobo zdrobljene lešnike in nasekljan peteršilj.
Jušni tek!