Skutina torta z bučo
Ne prodajava buč
Letos naju je najin mali vrtiček kar prijetno presenetil. Sicer sva stavila na paradižnike in solato, a sva stavo izgubila. Toliko bolj pa sva se razveselila podivjanih bučk, celega izkopa sladkega krompirja in polnega naročja maslenih buč.
Prav slednje so nama začrtale nasmešek na obraz, saj z bučami nadvse rada sodelujeva pri kulinaričnem ustvarjanju. Zaradi svojega sladkastega in oreškastega okusa se odlično znajdejo ne le v slanih, temveč tudi v sladkih jedeh.
Da dokaževa, kako dobra je lahko sladica iz buče, sva pripravila sočen in kremno bučni skutno tortico s piškotno podlago.
POZOR: Priporočava uživanje pod nadzorom bolj discipliniranih oseb, saj lahko že en ugriz privede do nekontroliranega nažiranja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piškotno dno:
220 g maslenih piškotov
100 g masla
Bučni pire:
1 maslena buča
Bučni nadev:
500 g pireja maslenih buč
500 g pasirane skute
180 g kisle smetane
4 jajca
200 g rjavega sladkorja
30 g škroba
1 žlička cimeta
1 noževa konica mušktanega oreščka
1 žlička vanilijeve paste ali 1 strok vanilije
Midva sva za to tortico uporabila pekač s premerom 24 cm.
Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Bučni pire:
- Masleno bučo razpolovimo, polovicama pa odstranimo semena in ju vtaknemo v pečico, segreto na 180 °C.
- Pečemo toliko časa, da se buča povsem zmehča, kar je odvisno od velikosti buče – od 30 do 60 minut.
- Ko se buča ohladi, izdolbemo meso in ga spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Za torto potrebujemo 500 g novonastalega bučnega pireja.
Piškotno dno:
- Pečico nastavimo na 170 °C.
- Maslene piškote zmeljemo do finega, maslo pa stopimo.
- Piškotne drobtine in maslo zmešamo skupaj, dobljeno zmes pa pritisnemo ob dno tortnega pekača, ki ga prej prekrijemo s papirjem za peko.
- Pekač postavimo v razgreto pečico za 5 minut, po peki pa ga prestavimo na delovno površino, da se shladi.
Bučni nadev:
- Rjavi sladkor zmešamo s skuto in kislo smetano.
- Dodamo bučni pire in vanilijevo pasto. Če nimamo vanilijeve paste, uporabimo semena, ki jih izdolbemo iz stroka vanilije.
- V drugi posodi zmešamo cimet, škrob in muškatni orešček.
- Suhe sestavine vmešamo v mokre z električnim mikserjem.
- Na koncu v maso primešamo vsako jajce posebej, pri tem pa pazimo, da ne mešamo preveč – midva sva jih mešala kar ročno.
Peka:
- Notranje stene pekača, v katerem ždi piškotno dno, premažemo z maslom.
- V pekač vlijemo bučno maso, nato ga prestavimo v pečico.
- Torto pečemo 50-60 minut pri 170 °C.
- Po koncu peke pečico ugasnemo, vrata pečice pa pripremo le toliko, da vmes zatlačimo kuhinjsko rokavico ali krpo.
- Pustimo, da se torta na tak način ohladi v pečici.
- Ohlajeno torto postavimo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Zaradi bogatega okusa se poleg kosa skutine torte z bučo poda še kupček stepene sladke smetane.
Bučni tek!
Ali lahko namesto maslene buče uporabim hocaido :)?
Ana,
seveda lahko.
Mene sta prepricala, pa zaprisezeno ne maram buce. Super tortica, super lahka in super okusna, cisto jesenska. Odlicno!
Saša, odlično 🙂 Naju res veseli!
Pozdravljeni,
izgleda super slastna 🙂
kaj se lahko uporabi namesto škroba? polenta, gres?
Gašper,
lahko uporabiš enako količino moke.
Hvala za recept. Po objavi v OK sem jo takoj testirala. Odlična je. In res je, da lahko privede do nekontroliranega uživanja😊.
Nataša,
hvala, tudi midva sva nora nanjo!