Muffini jabolčna pita
Sladka skrčflacija
So trenutki, ko se na mizo spodobi postaviti desert velikega formata in so trenutki, ko pridejo enaki okusi v kompaktni izvedbi veliko bolj prav.
Tak primer so tudi ti muffini. Po okusu močno sličijo klasični jabolčni piti, prav tako pa emulirajo njene teksture – streho sočnih muffinov z jabolčnimi koščki namreč tvori krhki drobljenec.
Poleg priročnosti pa imajo muffini še eno prednost napram piti – njihova priprava je precej bolj enostavna in prizanesljiva.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Muffini:
2 jabolki
2 jajci
100 g stopljenega masla
180 g navadnega jogurta
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
220 g moke
1 žlička Dr. Oetker pecilnega praška
2 ščepca soli
100 g rjavega sladkorja
1 žlička Dr. Oetker limonine lupinice
Drobljenec:
50 g stopljenega masla
60 g rjavega sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 žlička cimeta
80 g moke
Za povrh:
Dr. Oetker Sladki prah
Postopek
Muffini:
- Jabolki olupi in ju nareži na manjše kocke.
- V posodo zlij 100 g stopljenega masla, 180 g navadnega jogurta in žličko vanilijeve arome.
- Dodaj obe jajci, nato mokre sestavine električno premešaj.
- V drugi posodi zmešaj suhe sestavine: 220 g moke, žličko pecilnega praška, dva ščepca soli, 100 g rjavega sladkorja in žličko limonine lupinice.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim, na koncu pa v dobljeno zmes primešaj še nakockana jabolka.
- Zmes za muffine razporedi po pekaču za muffine, v katerega vtakneš lične papirnate modelčke.
Drobljenec in peka:
- Pečico segrej na 220 ºC.
- V posodi nameči 50 g stopljenega masla, 60 g rjavega sladkorja, vrečko vanilijevega sladkorja, žličko cimeta in 80 g moke.
- Sestavine zmešaj z vilico, da dobiš drobtine, ki jih posuješ po masi v muffin modelčkih.
- Pekač postavi v pečico, nato muffine peci 5 minut pri 220 ºC.
- Temperaturo zmanjšaj na 180 ºC in jih peci še 15 minut.
- Po peki naj se muffini vsaj malce ohladijo, preden jih posuješ s sladkim prahom in planeš nanje.