Skutina krema s karameliziranimi hruškami
Posladkaj si jesen z levo roko
Če se ti ob pogledu na zarjavele liste, ki se mečejo z drevesa, v misli prikotalijo fruške, jabuke in slive, potem si na pravem mestu. Sicer smo slive že stlačili v marmelade, še vedno pa nas čakajo gajbe jabolk in hrušk, da jih zapakiramo v jesenske sladice.
Tokrat so na vrsto prišle hruške debeluške, ki pokrite z nežno skutino kremo počivajo v kozarčkih.
Priprava kozarčkov je mačji kašelj – hruške podušimo, da karamelizirajo, za kremo pa potrebujemo le osnovno znanje upravljanja z mikserjem.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 kozarce
Skutina krema:
250 g pasirane skute
250 ml sladke smetane za stepanje
1 vrečka vanilijevega sladkorja
2 žlici sladkorja v prahu
sok pol limone
lupinica 1 bio limone
Hruškov nadev:
5 hrušk
žlica masla
3-4 žlice rjavega sladkorja
¼ žličke cimeta
Postopek
Skutina krema:
- V eno posodo vlijemo sladko smetano in jo z električnim mlatenjem prepričamo, da se napihne v stepeno smetano.
- V drugo posodo namečemo pasirano skuto, vanilijev sladkor in sladkor v prahu.
- Z limone postrgamo rumeno lupinico, pri tem pa pazimo, da ne dodamo še bele podpovrhnjice, ki je grenka.
- Dobljeno lupinico dodamo k skuti, zraven pa stisnemo še sok polovice limone.
- Skutino zmes dobro zmiksamo, nato pa k njej s spatulo nežno vmešamo še stepeno smetano.
- Kremo postavimo v hladilnik.
Hruškov nadev:
- Hruške olupimo in jim odtrgamo pecelj.
- Narežemo jih na četrtine, iz vsake pa odrežemo peščišče.
- Hruške narežemo na enako velike koščke.
- V kozici nad srednjim ognjem raztopimo žlico masla, na katerega stresemo nakockane hruške, rjavi sladkor in cimet.
- Hruške dušimo v soku, ki ga izpustijo, vmes pa pogosto mešamo.
- Ko se hruške zmehčajo, tekočina pa se spremeni v sirup, kozico odstavimo in pustimo, da se nadev malce ohladi, nato ga postavimo v hladilnik.
Postrežba:
- Ohlajen hruškov nadev razdelimo med ličnimi kozarci.
- Po vrhu hrušk nabrizgamo skutino kremo, po njej pa potresemo popečene mandljeve lističe in mini ščepec cimeta.
- Tako, enostavna jesenska sladica je nared za požret’!
- Kak osamljen kozarec lahko mirne vesti počaka v hladilniku dan ali dva.