Škampi in Jakobove pokrovače z žara
Naj se poletje nikoli ne konča
Sezona žara sovpada z obdobjem obmorskih dopustov, zato nimamo izgovorov, da si ne bi sem ter tja privoščili imenitno morsko pojedino!
Ko ob poslušanju dalmatinskih klap na vroč žar vržeš sladke kraljevske škampe in imenitno nežne Jakobove pokrovače, se dober piknik nemudoma prelevi v legendarnega.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Morske dobrote:
10 škampov
2 Jakobovi pokrovači
Marinada:
1 čili
1 šopek drobnjaka
150 ml oljčnega olja
1 manjša žlička morske soli
3 žlice limoninega soka
Postopek:
Marinada:
Za marinado skupaj zmešaj sesekljan čili in drobnjak, oljčno olje, limonin sok ter sol. Dobro premešaj.
Školjki:
- Školjki očisti tako, da z žlico izdolbeš njuni vsebini in se znebiš vsega, razen belega mesa. Prav tako odreži trd stranski mišični del, če se ta še vedno drži mesa.
- Meso operi, lupini pa za 10 minut vrzi v vrelo vodo, da ju razkužiš.
- Meso školjk vrzi v vrečko za živila in ga zalij s pol marinade. Pusti jih 30 minut na sobni temperaturi.
Škampi:
- Škampom z ostrim nožem po sredini zareži v zgornji del repa in izvleči črevo.
- Zalij jih s preostalo marinado in premešaj, nakar jih za 30 minut pošlješ delat družbo školjkam.
- Pokrovače peci na srednji direktni vročini 5-7 minut, vmes pa jih enkrat prekucni.
- Škampe prav tako peci na srednji direktni vročini, čas peke pa je odvisen od njihove velikosti, nekje med 3 in 5 minutami. Pečeni so, ko so njihovi repki povsem rožnati ali rdeči, meso pa snežno belo.
- Marinade nikar ne zavrzi, temveč jo segrej v ponvici, da česen zadiši, in jo prelij po pladnju, polnem morskih dobrot.
Ni kaj več čakati – natoči kozarec belega vina, zavihaj rokave, namoči prste in se podaj v slastno morsko doživetje!
Morski tek!