Sataraš
Tu ga imaš, zdaj ga pa zmaž’!
Vroči poletni dnevi poskrbijo, da sta paradižnik in paprika na vrhuncu kakovosti, kar lahko s pridom izkoristimo za sočen sataraš.
Ta klasična jajčna jed je ravno pravšnja za hitro in lahko kosilo, ob katerem ne potrebujemo drugega kot dober kruh.
Sataraš se nahaja v repertoarju vsake gospodinje, pri nama se v njem vedno znajdejo paprike različnih barv, na vrhu pa se bohoti zvrhana kepa kisle smetane.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 velika čebula
3 večji paradižniki
3 paprike poljubne barve
4 jajca
bazilika
česen v prahu
sol
poper
sončnično olje
kisla smetana
Postopek
Predpriprava:
- Najprej blanširamo paradižnike – v njih zarežemo plitev križ in jih potopimo v lonec z vrelo vodo.
- Po dobri minuti paradižnike vzamemo iz kropa.
- Olupimo jih in sesekljamo, pri tem pa pazimo, da obdržimo vse sokove.
- Čebulo narežemo na drobne kocke.
- Papriko narežemo na enako velike kocke.
Priprava:
- V visoki ponvi segrejemo 2 – 3 žlice olja, na njem pa 5 minut pražimo čebulo na srednjem ognju.
- Dodamo papriko in jo med občasnim mešanjem pražimo 7 – 10 minut.
- Dodamo sesekljan paradižnik s tekočino vred ter sesekljano baziliko in pol žličke česna v prahu.
- Solimo in popramo po okusu, nato kuhamo, da vsa tekočina povre.
- V posodico ubijemo jajca in jih razžvrkljamo.
- Prelijemo jih čez zelenjavo in pustimo 2 – 3 minute, nato pričnemo z mešanjem.
- Ko jajca zakrknejo, ponev odstavimo.
- Sataraš postrežemo z zvrhano žlico kisle smetane in s sesekljanim svežim peteršiljem.