Rižev narastek z belo čokolado in kokosom
Rižev narastek 2.0
Rižev narastek je ena taka simpatična, a genialna sladica. Gre pravzaprav za mlečni riž, spečen v obliki sočne torte. Iz klasične večerje se tako razvije imenitna sladica.
Njegova enostavna priprava nam omogoča, da vanj smuknemo razne slastne podrobnosti, v najinem primeru sta to bela čokolada in kokos. Kot da uboge brbončice že tako niso pod hudim udarom, jim za nameček dodamo še klasično jabolčno čežano.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Rižev narastek:
200 g okroglozrnatega riža
1 l mleka
300 g kremnega sira Philadelphia
200 g bele čokolade
4 jajca
1 vrečka vanilijevega sladkorja
3-4 žlice sladkorja
50 g kokosove moke
1 žlička arome vanilije
1 žlička soli
Jabolčna čežana:
4 jabolka
1 žlica sladkorja v prahu
Sestavine ustrezajo pekaču s premerom 26 cm.
Postopek
Jabolčna čežana:
- Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke.
- Jabolčne kocke stresemo v kozico skupaj z žlico sladkorja v prahu in tremi žlicami vode, nato jih kuhamo toliko časa, da se povsem zmehčajo.
- Jabolka s paličnim mešalnikom temeljito spasiramo v kremno čežano.
Rižev narastek:
- V lonec vlijemo mleko in dodamo sladkor, vanilijev sladkor in ščepec soli.
- Ko mleko zavre, vanj stresemo riž.
- Riž kuhamo do polovice časa, navedenega na njegovi embalaži.
- Pisker odstavimo in v mlečni riž vmešamo nalomljeno belo čokolado, da se povsem stopi.
- Pustimo, da se mlečni riž ohladi na sobno temperaturo.
- Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov.
- V mlečni riž vmešamo kokosovo moko, kremni sir, aromo vanilije in rumenjake.
- Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga nato s spatulo vmešamo k ostalim sestavinam.
- Maso vlijemo v pekač s premerom 26 cm.
- Rižev narastek pečemo 30-40 minut pri 200 ºC.
- Ko se narastek na vrhu zapeče, ga takoj pokrijemo z aluminijasto folijo in nadaljujemo s peko.
- Kos narastka postrežemo s hladno jabolčno čežano.
Spoštovani,
delam rižev narastek… pa ne zasledim kdaj se doda kokosovo moko? je samo kot posip?
Lp Marica Zupan
Marica,
zagodel nama je tiskarski škrat. Kokosovo moko dodaš skupaj s kremnim sirom in rumenjaki.
Hvala za opozorilo, sva popravila v receptu.