Skutno-pirini parjeni krofi
Napihnjenci v savni
Te dni se zdi, da se svet vrti le še okoli krofov. Ocvrti napolnjenčki se kotalijo po televiziji, se skrivajo pod kavčem in očitno kar sami skačejo tebi v torbico/nahrbtnik.
Kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator, sva ta recept izdelala za projekt ‘Pust’.
Kaj pa, če bi kvašene bajsije odrešili krute kopeli v vročem olju in jim privoščili zasluženo sproščujočo parno savno, v kateri bi uživali do nepopisne mehkobe?
12 večjih mehkih bombic je narejeno iz:
0,7 dl mleka
1 žlica ruma
480 g pirine moke
150 g skute
ščep soli
40 g masla
100 g sladkorja
2 jajca
pol kocke kvasa
polnilo po izbiri (marmelada, Nutella)
Da bodo parjenčki še bolj simpatični, jim priskrbi sestavine za glazuro: 100 g temne čokolade in 1 dl sladke smetane. Na njihove vrhove pa naj zapade sneg iz kokosove moke.
Najprej se loti priprave kvasca. 0,7 dl mleka segrej in ga razveseli s kocko kvasa ter žlico sladkorja. Ko se sestavine ponosno napihnejo, je kvasec nared.
Pograbi veliko posodo in vanjo vsuj moko. Maslo raztopi in ga daj na moko, nato pa v posodo nameči še jajca, rum, skuto, limonino lupinico, sol in sladkor. Na koncu prilij kvasec in vse skupaj dobro zgneti v prožno testo. Po občutku postopoma dodajaj moko – testo ne sme biti premokro.
Sedaj pa pusti ogromno kepo testa, da se v 45 minutah od ponosa močno napne.
Ko se je testo vzhajano, ga razdeli na kroglice. Vsako izmed njih splošči, napolni s polnilom po želji, jo zapri in oblikuj v krofek.
Po 15 minutah vzhajanja prični s prijetnim parjenjem. V posodo, primerno za krofasto savno, natoči malo vode in vanjo postavi cedilo ali luknjasto posodo primerno za parjenje. V njo položi krofe in nato posodo pokrij s pokrovko (krofi ne smejo plavati v vodi, saj bi bili potem kuhani in ne parjeni). Da se ne bodo prijeli dna, jih postavi na papir za peko. Po 7- 8 minutah bodo končani.
Mehke krofe, ki niso prav nič mastni, lahko polepšaš z glazuro iz topljene čokolade in laski iz kokosove moke.
Zdaj si ti na vrsti, da povsod moliš svoje krofe! Po prvem previdnem grižljaju bodo zagotovo prepričali še tako zagrizene krofoljube!
S svojo mehkobo in izvrstnim okusom so naju parjeni krofi povsem presenetili in z lahkoto zbrcali ocvrte s krofarskega prestola.
Parjeni krofi bodo mehki tudi naslednji dan, kar pa je brez pomena, ker ga ne bodo dočakali!
Parjen tek!






mmmm jutri se bom lotila tega recepta, komaj cakam😀 V receptu sta med sestavinami navedeni dve jajci, na sliki postopka so v skledi trije rumenjaki. Verjetno torej rabim 3 jajca?
Zdravo Mojca!
Dva jajčka sta potrebna, pri nama je bil en rumenjakec tako mini, da sva potem dodala še enega. Če imaš klasične velikosti jajc potem sta dva zadosti. Lp, Midva:)
Pozdravljena, zanima me ce papir za peko namestis na dno posode za kuhanje na pari in ce en peki papir zadostuje za vse krofe? Imam indukcijsko plosco, na kateri stopnji jih naj kuham? Hvala
Tako je 1 papir zadostuje za vse krofe. Parimo pa vedno na srdnji temperaturi in po potrebi dodajamo vodo. Lp, Midva
Ce prav razumem… vodo v spodnji posodi zavres in potem das na to posodo z luknjicam, prektijes s peki papirjem in na to das krofe ki so v 8 minutah kuhani?
Tako je. Lp, Midva:)
Zivjo, zanima me, ce bi lahko sladkor nadomestila z stevio ali eritritolom, in kako je potem s pripravo kvasca?
Ruza,
seveda lahko. Pri kvascu sladkor le izpusti, sladilo pa dodaj potem z moko.
LP, Midva
Živijo všeč mi je vajin recept me pa zanima s čim bi lahko nadomestila maslo?
Mari,
brez težav lahko uporabiš margarino.
Ali je možno te krofe pripraviti v pečici s funkcijo air fry?
Anja,
težko rečeva, ker še nisva poskusila.