Puding torta
Dvobarvna princesa
Zadnje čase ugotavljava in dokazujeva, da je moč puding stlačiti v sladice vseh oblik in okusov. Prepričana sva, da prav nihče ni presenečen, da se je puding tokrat znašel tudi v torti.
Atraktiven videz te torte gre na rovaš druženja dveh krem z različnim okusom pudinga. Midva sva posegla po klasični kombinaciji čokolada-vanilija, ki je po okusu nadvse podobna sladici “Monte”. To pa ne pomeni, da ne smeš pobrskati po bogati selekciji Dr. Oetker pudingov in si pričarati torte s poljubnim duetom okusov 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
3 jajca
130 g sladkorja
130 g moke
30 g Dr. Oetker kakava za kolače
1 žlička Dr. Oetker pecilnega praška
60 ml olja
60 ml mleka
Čokoladna krema:
1 vrečka Dr. Oetker čokoladnega pudinga
400 ml mleka
250 maskarpone sira
4 listi Dr. Oetker želatine
4 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
250 ml sladke smetane
Vanilijeva krema:
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega pudinga
400 ml mleka
250 g maskarpone sira
4 listi Dr. Oetker želatine
4 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
1 strok Dr. Oetker vanilije
250 ml sladke smetane
Za navlažitev:
1 dl mleka
Drip:
120 ml sladke smetane
100 g temne čokolade 70 %
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Jajca in sladkor stepaj do penastega, približno 6 minut.
- Primešaj olje in mleko.
- V drugi posodi zmešaj moko, kakav in pecilni prašek.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim.
- Biskvitno maso vlij v tortni pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Pečico segrej na 180 °C in jo za 30 minut zaposli s peko biskvita.
- Da je biskvit res pečen, preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
- Ko se biskvit ohladi, ga razpolovi.
Vanilijeva puding krema:
- V posodici zmešaj 2 dl hladnega mleka in vrečko pudinga.
- Ostala 2 dl mleka zlij v kozico ter dodaj 4 žlice sladkega prahu in vanilijeva semena, ki jih z nožem postrgaš iz razpolovljenega stroka.
- Kozico pristavi nad ogenj in segrevaj do vrelišča.
- Kozico odstavi in vanjo z metlico vmešaj zmes pudinga in mleka.
- Kozico poči nazaj nad ogenj in veselo mešaj, da se puding zgosti.
- Kozico zopet odstavi, puding pa tesno prekrij s prozorno folijo za živila – s tem preprečiš. da bi se na površini tvorila skorjica.
- Pusti, da se puding ohladi na sobno temperaturo, nato ga zmešaj z električnim mešalnikom.
- V večjo posodo stresi 250 g maskarpone sira in dodaj puding. Pošteno ju električno zmiksaj.
- 4 liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in jih vrzi v kozico, ki jo pristaviš nad srednji ogenj.
- Želatino previdno segrevaj, da se popolnoma raztopi, nato jo z mikserjem primešaj h kremi.
- Sladko smetano stepi do stepene smetane, nakar jo s spatulo primešaš v kremo.
Čokoladna puding krema:
- Postopek in količine za čokoladno kremo so identični tistim za vanilijevo kremo, le da tu izpustiš vanilijev strok.
Tortogradnja:
- Okoli enega biskvita zategni tortni obroč, po notranji strani slednjega pa nanesi acetatno folijo.
- Biskvit enakomerno namoči z 0,5 dl mleka.
- Obe kremi natlači v dresirni vrečki.
- Kremi nabrizgaj po biskvitu izmenično v eni plasti, nato pa še v drugi plasti. Vsak kupček čokoladne kreme naj v vseh smereh meji le na vanilijevo.
- Če nimaš dresirnih vrečk, lahko podoben vzorec ustvariš z nadevanjem z žlico.
- Na vrh krem povezni še drug biskvit ter ga narahlo potisni navzdol in poravnaj.
- Tudi ta biskvit namoči z 0,5 dl mleka.
- Nastalo torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Okrasitev:
- V kozico nalomi 100 g temne čokolade in zlij 120 ml sladke smetane.
- Nad nizkim ognjem segrevaj do homogene žametne zmesi.
- S torte odstrani obroč in acetatno folijo.
- Še toplo čokoladno zmes nakapljaj po zgornjem robu torte, da dobiš ob strani dolge čokoladne kapnike.
- Torto okronaj s smetano, po vrhu pa posuj še nastrgano temno čokolado.