Potratna torta brez peke
Nikakor ni potrata časa
Kaj dobimo, če združimo okuse potratne potice in filozofijo tiramisuja? Potramisu? Poticamisu? Ne – eno konkretno torto, ki jo odlikujeta skutina in orehova krema, vmes pa s kakavom prežeti savoiardi keksi. Še malo kakavove smetane in pest čokoladnih jajčk, pa dobimo torto, ki jo lahko za veliko noč ponosno postavimo ob bok katerikoli potici.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Keksi:
400 g savoiardi keksov
mleko
instant kakav
Skutina krema:
500 g pasirane skute
lupinica 1 limone
4 žlice sladkorja v prahu
1 vrečka vanilijevega sladkorja
3 listi želatine
300 ml sladke smetane za stepanje
Orehova krema:
250 g mletih orehov
200 ml mleka
1 vrečka rumovega sladkorja
1-2 žlici ruma
2-3 žlice sladkorja v prahu
3 žlice želatine
200 ml sladke smetane za stepanje
Kakavova smetana:
250 ml sladke smetane za stepanje
2 žlici grenkega kakava
2-3 žlice sladkorja
Navedene sestavine so namenjene torti s premerom 24 ali 26 cm (24-centimetrska nastane kar visoka). Če želiš torto drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Skutina krema:
- V posodi zmešamo skuto, sladkor v prahu, vanilijev sladkor in nastrgano lupinico ene limone.
- Liste želatine potunkamo v hladno vodo in jih tam pustimo, da se napojijo.
- Ožamemo jih in vržemo v kozico, to pa pristavimo nad nizek ogenj.
- Ko se želatina povsem stopi, jo električno primešamo h kremi.
- Sladko smetano stepemo in jo s spatulo vmešamo v kremo.
Orehova krema:
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in jih pustimo pri miru, da se napojijo.
- Mleko zavremo in ga polijemo po mletih orehih.
- Vroče orehe premešamo, nato k njim dodamo ožeto želatino.
- Mešamo, da se želatina povsem stopi.
- K orehom primešamo še rumov sladkor, rum in sladkor v prahu.
- Sladko smetano stepemo in jo s spatulo nežno primešamo k ohlajenim orehom.
Tortogradnja:
- Na podlago za torte postavimo tortni obroč in ga nastavimo na premer 24 ali 26 cm.
- Po notranji strani obroča namestimo trak acetatne folije.
- Po dnu modela za torte razporedimo savoiardi kekse, ki jih prej namočimo v mešanici instant kakava in hladnega mleka.
- Na kekse stresemo skutino kremo in jo poravnamo.
- Lotimo se nove plasti namočenih keksov, nato pride na vrsto orehova krema.
- Gradnjo zaključimo še z zadnjo plastjo v kakavu namočenih keksov.
- Torto postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje pa je, če tam počaka do naslednjega dne.
Kakavova smetana:
- Sladko smetano zavremo in v njej raztopimo grenki kakav in sladkor.
- Kozico s sladko smetano pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da se malce ohladi, nakar jo postavimo v hladilnik – tam naj čaka skupaj s torto.
Okrasitev:
- S torte odstranimo obroč in acetatno folijo.
- Ohlajeno smetano s kakavom stepemo do čvrstega.
- Kakavovo smetano natlačimo v dresirno vrečko, s katero po vrhu torte narišemo rozete.
- Torto potresemo z grenkim kakavom, povsem po velikonočno pa po vrhu namečemo še čokoladna jajčka.
Je prav tako uredu tudi brez ruma ?
Hvala
Lp
Seveda:)