Polnozrnat pirin hlebček brez gnetenja
Brez muje se lahko čevelj obuje
Pridejo obdobja, ko smo leni kot fuks, pa naj gre za spomladansko utrujenost ali jesensko zmatranost. Takrat se nam da komaj pečico odpreti, da vanjo vržemo pečt kruh, kamoli, da bi ga testo zanj na dolgo in široko gnetli. Povrhu vsega pa nimamo kuhinjskega robota, ki bi masažo testa veselo vzel v svojo roko.
Za take lenobne trenutke je tale kruh kot nalašč. Vse sestavine preprosto zmešamo vkup, počakamo, da dobljeno testo vzhaja čez noč, nato pa ga le še spečemo v mehek hlebec.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
600 g polnozrnate pirine moke
400 g bele moke
4 žlice oljčnega olja
2 žlički soli
750 ml tople vode
1 paket suhega kvasa
Postopek
- V večji posodi vse sestavine na hitro zmešamo, da se spojijo, nato posodo zalučamo v hladilnik. Zdaj lahko na to pozabimo za 12-18 ur.
- Ko nastopi čas za svež kruh, pograbimo testo in iz njega oblikujemo hlebček tako, da okoli in okoli od spodaj navzgor vlečemo konce skupaj.
- Testo postavimo v ognjevarno posodo tako, da je gladek del na vrhu in ga pustimo 2 uri na sobni temperaturi.
- Hlebček nato potresemo s presejano moko in vanj z britvico zarežemo pol centimetra globok poljuben tatu.
- Posodo z zaprtim pokrovom postavimo v pečico, segreto na 220 ºC.
- Najprej pečemo 30 minut z zaprtim pokrovom, nato pa še 15 minut z odprtim.
Ko se bodo začele po stanovanju viti omamne vonjave po sveže pečenem kruhu, se bo pred pečico kmalu nabrala številna publika, izginile bodo pa tudi najmanjše sledi lenobe.
Kruhast tek!
Pozdravljena,
a se da kruh speči tudi sami na navadnem pladnju brez pokrova? 🙂
LP
V kakšno posodo ga daš v hladilnik, in ali ga kaj, in s čim pokriješ.
Lep pozdrav
Živijo,
testo damo lahko v večjo plastično posodo, ki jo pokrijemo s pokrovom ali s folijo za živila.
LP, midva