Polbeli hlebček
Nič ni črno-belo, tudi hlebčki ne.
Če obstaja vonj, ki bajto ali flet spremeni v dom, je to zagotovo vonj po sveže pečenem kruhu. Če gre za sočen polbeli hlebček s krhko skorjico, pa še toliko bolje.
Kos polbelega hlebčka je platno za vse kulinarične umetnine: odličen je za pomazanje rumenjaka na krožniku, super kot podlaga za maslo in med, pravi material za nesramne sendviče ali pa nepogrešljiv pajdaš za soočenje z drznim golažem.




Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Hlebček:
500 g polbele (krušne) moke, tip 850
300 ml mlačne vode
2 žlici olja
pol kocke (cca. 21 g) Dr. Oetker svežega kvasa
1 žlica sladkorja
10 g soli
Postopek
Priprava kvasca in testa:
- V posodo vlij mlačno vodo ter dodaj sladkor in nadrobljen kvas. Premešaj in pusti na toplem 10–15 minut, da se na vrhu naredi pena. Tako veš, da je kvas aktiven.
- V večjo posodo stresi moko in sol ter prilij kvasec in olje.
- Sestavine pomešaj in gneti 10–15 minut, da dobiš gladko in prožno testo, ki se ne oprijemlje posode.
- Najlažje bo, če to delo prepustiš kuhinjskemu robotu.
- Posodo pokrij s kuhinjsko krpo in pusti testo vzhajati na toplem približno 1 uro, oziroma dokler se njegova prostornina ne podvoji.
Oblikovanje:
- Delovno površino narahlo pomokaj in nanjo zvrni vzhajano testo.
- Nežno ga pregneti, da iztisneš zrak, nato pa ga oblikuj v okrogel hlebček.
- Hlebček prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko.
- Pokrij ga s krpo in pusti vzhajati še 30–45 minut.
Peka:
- Medtem ko hlebček drugič vzhaja, v pečico postavi litoželezen lonec s pokrovom in jo segrej segrej na 250 °C.
- Vzhajan hlebček posuj s presejano moko.
- Rožice po površini narediš tako, da z mokrim prstom zarišeš v površino krogec, v krogu razporediš ovsene kosmiče, na sredino pa zalepiš makova semena.
- Po vrhu hlebčka z britvico ali zelo ostrim nožem zareži križ.
- Hlebec s peki papirjem prenesi v lonec in ga pokrij.
- Peci 20 minut pokritega pri 250 ºC.
- Pisker odkrij, temperaturo pa zmanjšaj na 200 ºC ter peci še 5–10 minut, da se lepo zapeče.
- Pečen hlebček takoj prenesi na mrežico in ga pusti, da se popolnoma ohladi, preden ga razrežeš.











