Piškoti krhki cimetovi rogljički
Sladkih 16 dni do božiča!
Zaradi kombinacije Božičkove sladkosnednosti in neodločnosti so nastali legendarni piškoti. Dobrodušni belobradež se kar naprej ni mogel odločiti, ali se mu lušta piškotov ali rogljičkov.
Ga. Božiček ga je v neki točki imela že poln kufer, zato ga je spokala v delavnico in mu pripravila oboje naenkrat, v obliki mini piškotnih rogljičkov.
Od takrat naprej se jih Božiček kar ne more prenajesti. Majhni in simpatični rogljički so krhki, krasi pa jih bogat okus po cimetu.
Pa še njegova draga je vesela, ker je njihova priprava res enostavna.
Če se ti hrusta drugih piškotov, posezi po:
– piškotih za začetnike, ki so super uvod v piškotarjenje
– drznih dvojno čokoladnih razpokančkih
– odličnih Snickers piškotih
– Miklavževih medenjakih
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Testo:
250 g masla
40 g sladkorja
1 jajce
180 g kisle smetane
300 g bele pšenične moke
2 ščepca soli
Nadev:
6 žlic rjavega sladkorja
1 žlička cimeta
50 g masla
Postopek
Testo:
- Maslo naj bo vsaj nekaj ur na sobni temperaturi, da se res dobro zmehča.
- Zmehčano maslo in sladkor penasto zmešaj.
- Dodaj jajce in miksaj dalje.
- Zmešani zabavi se pridruži še kisla smetana.
- Masi primešaj še moko in 2 ščepca soli, da dobiš lepljivo testo.
- Testo razdeli na 4 dele, ki jih zaviješ v prozorno folijo in postaviš v hladilnik za vsaj 4 ure, nič pa ni narobe, če tam počakajo kar čez noč.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na prijetnih 180 °C.
- Za oblikovanje mikro rogljičkov potrebuješ popoln krog testa.
- Vsako kepo testa razvaljaj v obliko, približno krogu, pravi krog pa odreži s pomočjo večje pokrovke za pisker (premer priblžno 22 cm).
- Odrezke, ki ostanejo, združi in jih razvaljaj in zopet oblikuj ali odreži v krog.
- Vsak krog premaži s stopljenim, a ne vročim, maslom.
- Po maslu potresi 2 pesti rjavega sladkorja in četrt žličke cimeta (ali po okusu).
- Pograbi okrogli nož za pico (ali pa navadnega) in z njim razreži krog na 16 enakih kosov – krog razpolovi skozi sredino, tako dobljena polkroga zopet razpolovi, četrtine prav tako razpolovi, dobljene osmine pa še zadnjič razpolovi, da dobiš željenih 16 kosov.
- Vsak kos zrolaj od širšega konca proti špici, da dobiš prikupnega rogljička.
- Ko zrolaš vse rogljičke, jih razporedi po pekaču, prekritem s papirjem za peko, in jih peci 12-15 minut.
Piškotni tek!
Juhu! a je možno, da v receptu za testo nekaj ne štima? veliko maščobe in tekočih sestavin za 300 g moke se mi zdi 🙂
Katja,
ravno zaradi takega razmerja pa so tako krhki 🙂
Odlični, samo moji niso tako lepi,
Hvala!
Vaja dela mojstra 🙂
180 stopinj na ventilaciji?
Hvala
Nina,
ne, mišljen je program segrevanja spodaj in zgoraj.
Ali lahko uporabim za nadev namesto sladkorja in cimeta npr. čokolado v prahu in cimet, ali čokolado v prahu in drobljene lešnike?
Nika,
lahko, tukaj se lahko igraš z okusi po mili volji 🙂
Kako dolgo stojijo? Predvidevam, da se jih ne da hraniti kot piškote, ampak v hladilniku?
Ravnokar je masa iz hladilnika…gremo na delo 😋
Simona,
v zaprti posodi zdržijo tri tedne, ni nujno, da so v hladilniku.
Živjo, mene pa samo zanima koliko časa lahko rogljički “počakajo” v zaprti posodi? Hvala in lp
Tjaša,
v neprodušno zaprti posodi lahko počakajo tri tedne.
Bi uspeli tudi brez jajca? Oz s čim ga lahko nadomestim?
Ne smemo jajca 😞
Hvala
Suzana,
verjetno brez jajc ne bi bilo isto, morda pa bi šlo z jajčnim nadomestkom.
Odlični! Eden izmed najljubših božičnih receptkov 🙂
Jih delam že drugo leto.
Zanima me kakšen sladkor je uporabljen .. v prahu? In katera moka ?
Hvala
Nina,
uporabila sva Dr. Oekter Sladki prah in pšenična moka tip 500.