Čokoladna strjenka s kostanjem
Gozdna poslastica
Ni naključje, da se kostanj pogosto znajde v jedeh kot sestavina, še posebej v sladicah. S svojim značilnim okusom in polno teksturo je namreč kot nalašč za pajdaša čokoladi v eni res bogati in atraktivni strjenki.
Kot se za dobre sladice spodobi, je tudi ta strjenka polna nepogrešljivih Dr. Oetker proizvodov 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
3 žlice Dr. Oetker sladkega prahu
2 lističa Dr. Oetker želatine v lističih
300 ml sladke smetane
250 g maskarpone sira
100 g temne čokolade
1 Dr. Oetker vanilin sladkor
300 g olupljenega in zmletega pečenega kostanja
2 žlici ruma
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Postopek
- Lističa želatine namoči v hladni vodi, da se napojijo.
- V kozico zlij sladko smetano in dodaj vanilin sladkor, sladki prah in nalomljeno čokolado.
- Kozico pristavi nad ogenj in mešaj, da dobiš homogeno čokoladno zmes.
- Ožemi želatino in jo vrzi v kozico. Premešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Zdaj v pisker primešaj še zmleti kostanj.
- Na koncu v čokoladno zmes zmešaj še rum in maskarpone.
Dobljeno maso zlij v podolgovat model za kruh. Najin ima dimenzije 24 x 9 x 7 cm (d x š x v). Za lažje odstranjevanje strjenke iz modela, lahko v model pred vlivanjem mase namestiš prozorno folijo za živila. - Model z zmesjo postavi v hladilnik vsaj za 3 ure, da nastane čvrsta strjenka.
- Strjenko najlažje spraviš iz modela tako, da jo najprej skoraj do vrha namočiš v vročo vodo za nekaj sekund, nato prekriješ s poljubnim podstavkom, potem pa zvrneš na glavo, da čmokne ven. V primeru uporabe prozorne folije, ta korak ni potreben.
- Pred postrežbo naj bo strjenka 20 minut na sobni temperaturi, da razvije aromo.
- Za ekstra kostanjev okus, strjenko posuj z mletimi kostanji.
Kostanjev tek!