Piščančje-zelenjavni tacosi z rženimi tortiljami
Pisana mehiška fiesta
Hola, danes te vabiva, da se nama pridružiš pri ustvarjanju legendarnih tortilj, tokrat ne tako tradicionalnih okusov – čičerika, pira in rž.
Ker osamljene tortilje izgledajo bolj žalostno, jim moraš priskrbeti piščančje-zelenjavni razlog za veselje, seveda pa se napolnjene tortilje nikakor ne morejo izogniti valjanju v vrsti aromatičnih omak.
V 8-10 ploskih rženo-čičerikinih tortiljah je natlačeno:
280 g ržene moke
200 g čičerikine moke
250 ml tople vode
2 žlici olivnega olja
1 žlička soli
V 8-10 rženo-pirinih tortiljah je prisotno:
280 g ržene moke
200 g pirine moke
250 ml tople vode
2 žlici olivnega olja
1 žlička soli
Pisana pinjata v sebi skriva:
500 g piščančjih prs
2 manjši čebuli
3 paprike (zelena, rdeča, oranžna)
2 bučki
4 manjše paradižnike
2 žlici rdeče salse
1 žlico pekoče paprike
1 žlico sladke paprike
3 žlice paradižnikove mezge
čili v prahu
poper
sol
Na oddelku dodatkov in omak lahko najdeš:
rdečo salso
100 g ribane mocarele
2 žlici jogurta
1 žlico kisle smetane
1 avokado
česen v prahu
limono
sol
Tortiljska delavnica
Stopi bližje in si oglej, kako nastajajo ti daljni sorodniki palačink. Izpod tvojih prstov bodo namreč kar frčale tortilje dveh okusov – rženo-čičerikinega ter rženo-pirinega.
Sestavine za vsako izmed dveh okusov nameči skupaj in premešaj, dokler pred tabo ne ostaneta le še rženo-pirina…
… in bolj rumenkasta rženo-čičerikina kepa.
Obe kepi razdeli na 8 kroglic in vsako izmed njih razvaljaj na dobro pomokani površini, kolikor tanko je le mogoče.
Za izdelavo popolnoma okrogle tortilje uporabi pokrovko primerne velikosti. Iz ostankov po rezanju ti ostane mase še za tortiljo ali dve.
Ko ploske okrogle nekvašenčke veselo kupčkaš, jih ne pozabi dobro namokati, saj se v nasprotnem primeru iz čiste ljubezni sprimejo. še bolje bo, če jih pečeš sproti.
Manjka le še ena sestavina do končnega izdelka – vročina. Ponev močno segrej, vanjo kot frizbi zalučaj tortiljo in jo na vsaki strani peci približno 1 minuto, oziroma dokler ni lepo zapečena.
Tortilje že med peko shranjuj v pokriti posodi, da ohranijo vlago in s tem mehkobo ter prožnost.
Pisana pojedina
Mehiška hrana zaradi svoje pisanosti in veselega videza med ostalimi kuhinjami izstopa kot rejver med nunami, zato se potrudi, da pri nakupu izbereš zelenjavo v čim širši barvni paleti.
Pograbi paprike v zabavljaško zeleni, rjovečo rdeči in odštekano oranžni barvi ter jih splakni ter nareži na tanke paličice.
Čebuli olupi in nareži na tanke sombrere, bučki pa na drobno nakockaj.
Paradižnike moraš olupiti, kar dosežeš z blanširanjem. Na vrhu jim z nožem zareži X, nato jih previdno pljuskni v vrelo vodo za 20 sekund, nakar jih odrešiš kropa in pomočiš v hladno vodo.
Po tem temperaturno kontrastnem postopku paradižnike z lahkoto slečeš do golega. Nareži jih na kocke.
Segrej ogromno ponev, nato vanjo vlij 2 žlici olja in vtresi čebulne obročke.
Piščančja prsa (las yoshkas de pollo) nareži na kocke in jih pošlji v ponev k čebuli, ko ta postekleni.
Zdaj se prava fiesta šele začne! Na zabavo v ponvi so namreč vdrle tri šarene papriške sestre v spremstu očitno brezsramnega golega paradižnika. Izkoristi trenutek in dogajanje še bolj poživi z dvema žlicama rdeče salse, sladko papriko, pekočo papriko, čilijem v prahu, poprom in, seveda, soljo.
Ravno, ko se zazdi, da je vrhunec mehiškega žura že mimo, se po desetih minutah v ponev prikockajo že tradicionalno pozne bučke.
V sredino plesišča čmokni 3 žlice paradižnikove mezge, nato pa plesalce dobro premešaj in jih pusti, da uživajo v ritmu salse še nadaljnih 5-10 minut.
Spekter dodatkov in omak
Avokado olupi in izoščiči, nato pa ga v družbi soka četrt limone, ščepca soli in malce česna v prahu kruto električno sesekljaj v okusno kremo.
Hitro ‘belo salso’ pripraviš tako, da dve žlici jogurta zmešaš z žlico kisle smetane.
V dodatni posodici nakupčkaj še ribano mocarelo in rdečo salso, nato pa sleci predpasnik ter si obleci pončo, saj se bo zabava iz kuhinje preselila na jedilno mizo, afterparty okusov pa sledi v tvojih ustih!
Kakor sta bili zabavni izdelovalnica tortilj in epska zabava v ponvi, naj bo kratkočasna tudi požrtija.
Smisel mehiške pojedine je druženje in smeh ob sočni in pisani hrani.
Portret señore Tortille, ki se smeji s polnimi usti. Dama pa taka.
Pred kratkim sem odkrila vajino ustvarjalnico okusov in moram reči, da sem navdušena! Od zdravih do pregrešno sladkih receptov – se najde za vsakega nekaj! Hkrati s hudomušnim humorjem, ki mi iskreno polepša dan, pa se še raje lotim packanja tudi v domači kuhinji. Tele tortilje pa bodo kmalu polnile želodčke… 🙂
Špela,
zelo sva vesela tvoje pohvale, saj si izpostavila ravno tisto, k čemur teživa. Z igrivim humorjem prežeti recepti, ki vzpodbudijo k ustvarjanju nenavadnih jedi za vsak želodec.
Podpora bralk, kot si ti, nama daje največji zagon!
Hvala,
Midva
Mmm kar sline se mi cedijo ob vajinih receptih 😛
s čim lahko nadomestim čičerikino moko?
Mimi,
čičerikino moko lahko nadomestiš z drugo po svoji izbiri.
LP, Midva 🙂