Pehtranova torta z belo čokolado in jagodami
Brez peke
Saj so do naših malih in velikih kuhinjskih aparatov vsi prazniki precej neusmiljeni, a med vsemi najbolj prednjačijo nadure pečice v dnevih pred veliko nočjo.
Zakaj bi torej po potici, šunki v testu, velikonočnemu nadevu in vencu ubogo napravo matrali še s torto?
Pripravimo osvežilno torto s piškotnim dnom in z nežno pehtranovo kremo. Za barvni, teksturni in okusni kontrast poskrbi jagodni insert, skrit v jedru torte.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Sestavine
Jagodni insert:
300 g zamrznjenih jagod
2 žlici sladkorja v prahu
3 lističi želatine
Piškotno dno:
200 g maslenih piškotov
100 g masla
Krema:
200 g bele čokolade
20 g svežega ali zamrznjenega pehtrana
2 žlici sladkorja v prahu
4 listi želatine
500 ml sladke smetane
500 g maskarpone sira
Te količine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Jagodni insert:
- V kozico stresemo zamrznjene jagode in sladkor v prahu.
- Jagode segrevamo nad srednjim ognjem toliko časa, da se zmehčajo.
- S paličnim mešalnikom jih fino spasiramo.
- Lističe želatine namočimo v posodici s hladno vodo in počakamo, da se napojijo.
- Ožamemo jih in vržemo v kozico.
- Jagodno osnovo mešamo nad ognjem, da se želatina povsem stopi.
- V tortni pekač s snemljivim obodom premera 20 cm vpnemo papir za peko.
- Vanj nalijemo vročo jagodno osnovo, pekač pa za približno eno uro vodoravno postavimo v hladilnik, da se žele strdi.
Piškotno dno:
- Maslene piškote fino zmeljemo ali zdrobimo.
- Maslo stopimo in ga zmešamo z mletimi piškoti.
- Na podlago za torte postavimo nastavljiv tortni obroč in ga nastavimo na 24 cm.
- Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
- V pripravljen tortni model stresemo piškotno zmes in jo potisnemo ob dno, nato jo poravnamo in pogladimo.
- Na sredino piškotnega dna previdno prenesemo jagodni insert.
Krema:
- V kozici zavremo 200 ml smetane, pehtran in sladkor v prahu ter kuhamo 5 minut.
- Ogenj zmanjšamo, vsebino kozice pa fino spasiramo.
- Lističe želatine namočimo v hladni vodi in jih pustimo, da se napojijo.
- V pehtranovo osnovo nalomimo belo čokolado in premešamo, nato pa vmešamo še ožeto želatino, da se povsem stopi.
- Kozico odstavimo in pustimo, da se zmes malce ohladi.
- Preostalih 300 ml sladke smetane spretno stepemo v stepeno smetano.
- V večjo posodo stresemo maskarpone sir in ga zmešamo s pehtranovo osnovo.
- Na koncu s spatulo nežno vmešamo še stepeno smetano.
- Kremo stresemo v tortni model in jo poravnamo ter pogladimo.
- Torto postavimo v hladilnik, kjer naj pridno čaka vsaj 6 ur, najbolje pa bo, če nas tam počaka do naslednjega dne.
Okrasitev:
- Torto po vrhu okrancljamo z narezanimi jagodami in s poljubnimi pocukranostmi.