Orehovi polžki
Meeehkužci!
Tile polži pa so zviti, ni kaj. Ponujajo namreč okus, nadvse podoben orehovi potici, le da v bolj priročni in puhasti obliki. Na tak način lažje najdejo svoj plen – sladkosnedega ljubitelja kvašenega peciva.
Lekcija iz polžologije: testo je prožno in sočno, s stopnjo mehkobe 9,4 po Puharičevi lestvici. Kot tako je nadvse kompatibilno s sočnim orehovim nadevom, čigar aromo tvorijo rum, cimet ter vanilin sladkor.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Testo:
500 g bele pšenične moke
80 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
40 g masla
40 g olja
250 ml toplega mleka
1 jajce
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
1 ščepec soli
Nadev:
200 g mletih orehov
100 g rjavega sladkorja
100 g kremnega sira
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 jajce
1 žlica ruma
1 žlička cimeta
Za povrh:
Dr. Oetker Sladki prah
Postopek
Testo:
- V posodo vsuj moko in dodaj suhi kvas, sladkor, vanilin sladkor, sol, jajce, limonino lupinico, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj, nato pa dobro pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke.
- Testo moraš na roke gnesti približno 10 minut, drugače pa to delo najbolje opravi kuhinjski robot.
- Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro, oziroma toliko, da se njegova prostornina podvoji.
Nadev:
- V posodo stresi mlete orehe, rjavi sladkor, vanilijev sladkor, kremni sir, jajce, rum in cimet.
- Vse skupaj električno premešaj, da dobiš mazavo zmes.
Oblikovanje in peka:
- Pečico nažgi na 180 ºC.
- Testo prenesi na pomokano površino in ga splošči, nato pa razvaljaj v pravokotnik, debel 0,5 cm.
- Testo od roba do roba premaži z orehovim nadevom.
- Testo zvij v dolgo kačo, ki ji z obeh koncev odščipneš štrukeljčka (speci ju skupaj s polži).
- Zvitek nareži na 3 cm debela kolesca, ki jih razporediš po pekaču, prekritim s peki papirjem.
- Polži naj se na pekaču ne gužvajo, ker se bodo napihnili.
- Polže speci v dveh rundah, 15 – 20 minut pri 180 ºC.
- Ko se ohladijo, jih posuj s sladkim prahom.