Presna borovničeva torta
Hladnokrvna zapeljivka
Vsake toliko se pripeti, da moraš pripraviti torto za prav posebne sladkosnede – vegane. Čeprav gre običajno za prijazne dame in gospode, se jih pečica zaradi nekega razloga strašansko boji. Kaj rado se lahko torej pripeti, da nas v ključnem trenutku pusti na cedilu.
V takem primeru ni druge, kot da se lotiš bogate in drzne presne borovničeve tortice, ki bo sezula tako vegane kot vsežerce in potolažila strahopetno pečico.
Ta recept bo prišel prav tudi vsem, ki se, tako kot midva, že otepajo borovnic.
Ker levji delež procesa predstavlja fino sekljanje, predlagava uporabo kvalitetnega in zmogljivega blenderja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Podlaga:
150 g datljev
80 g orehov
80 g mandljev
2 žlici presnega kakava
1 žlica kokosovega masla
Krema:
350 g indijskih oreščkov
100 g borovnic
180 ml kokosovega mleka
200 g kokosovega masla
sok 1 limone
7 žlic agavinega sirupa
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Podlaga:
- Vse naštete sestavine vrzi v blender ter jih pošteno zmešaj. Dobljeno gosto zmes potisni ob dno tortnega obroča.
Krema:
- Indijske oreščke namoči čez noč.
- Tekočino odlij, oreščke pa skupaj s preostalimi sestavinami zmiksaj do gladke kreme.
- Notranjo stran tortnega obroča obdaj z acetatno folijo, nato tortno dno prelij s kremo.
- Tortico za najmanj 6 ur skrij v hladilnik, da se strdi.
Po vrhu simpatične torte nameči borovnice, nato pa z njo očaraj vse ljubitelje presnih sladic. Pečica pa naj ostane hladna.
Presni tek!
Živjo. Mogoče neumno vprašanje, ampak ok – čemu ta folija po obodu pekača? Čisto estetski učinek, ker bi brez nje ob odstranjevanju oboda bila možna kakšna “nesreča”? Men je delo z njo ponavadi odveč, mi vedno nagaja 🙂
Tanja tako je folija je iz čisto estetskega razloga, da pridejo robovi os torte bolj gladki. Tortica pa vseeno lepo uspe tudi brez nje.
Kaj je misljeno s kokosovim maslom?je to kokosova mast ali kaj drugegapodobnega?
Tako je, kokosova mast.
kaj lahko pri tem receptu uporabim namesto agavinega sirupa?
Maša,
namesto agavinega sirupa lahko uporabiš med ali javorjev sirup.
LP,
Midva
Zdravo
Ja možna kakšna alternativa kokosovem mleku? Naš fant namreč ne mara okusa po kokosu ☺️. Hvala in lp
Mirjam,
lahko bi poskusili s sojino smetano ali s čim podobnim.
LP, midva
Kaj pa se lahko uporabi namesto kokosovega masla?
Hejla!
Mene pa zanima kako rata tako lepa vijolicne barva kreme.Sama sem ze naredila kar nekaj borovnicevih tort pa nikoli ne dobim tako izrazite vijolicne barve? Pa sem delala tako z domacimi kot kupljenimi borovnicami.hvala
To tudi mene zanima. 🙂
Darja, Eva,
res težko rečeva, zakaj. Midva sva uporabila sveže gozdne borovnice in nama je nastala tortica točno taka, kot je na sliki.
LP, Midva
Pozdravljeni!
Zanima me, če gre za sveže dateljne oz., če se suhe mora namočiti.
Hvala.
Gre za suhe dateljne, ki se jih prej ne namaka.
Lp, midva
Hvala za recept, tortica je zel okusna. Se pa strinjam z Darjinim komentarjem zgoraj: tudi moja krema niti slučajno ni take vijolične barve, čeprav sem uporabila točno enake količine sestavin, še celo več borovnic sem uporabila, pa je v najboljšem primeru bledo-sivo sivkine barve.
Pozdravljena, ali lahko namesto kokosovega masla uporabim kokosovo olje?
Maja,
gre za isto stvar, tako da lahko, ja 🙂
Zdravo.
Glede na sestavine kreme, me skrbi, da bo krema tekoca in jo bomo na koncu jedli z zlico iz sklede.. kaj jo utrdi? Selatine ni v receptu..
Maša,
za čvrsto teksturo poskrbijo indijski oreščki.
Živjo! Najprej, obožujem vajine recepte, vsaka torta do zdaj je uspela, točno tako kot pri vama 🙂
Zanima pa me, ali lahko uporabim zmrzjene borovnice? Namrec sezonskih še ni, tiste ameriške pa po mojem mnenju ne dajo takšne barve kot je tu? Hvala za odgovor!
Lp, Eva 🙂
Eva,
lahko uporabiš zamrznjene.
Zdravo,
ali lahko namesto naštetih oreščkov uporabim
zgolj makadamijo, ali mogoče zato struktura kreme nebo dovolj mehka?
Ajda,
krema je tako mehka ravno zaradi indijskih oreščkov, zato jih me moreš zamenjati z makadamijo.
Hvala za odličen recept! ❤
Maja,
z veseljem 🙂
Res dober recept…torta izgleda odlično. Imam pa eno vprašanje: zaradi alergije ne smem uživati orehov zato me zanima s čim jih lahko nadomestim? Hvala. Karin
Karin,
namesto urehov poskusi uporabiti kake druge oreščke.
Pozdravljeni
zanima me, kakšen blender uporabljate ?
hvala in lp
Mirijana
Zdravo:) Bosch high speed blender:)