Orehova torta
Juhuhu, božič je tu!
Danes je pravo praznično vzdušje – družina je zbrana, pod jelko je polno daril (ali pa jih že veselo uporabljamo, nosimo ali jemo), za nami pa je tudi obilna in odlična večerja.
V tem odštevalniku torej manjka le še zadnje dejanje. Saj veš, kaj pravijo – kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje. Ob tej torti se bomo sladko hohotali vse do novega leta 🙂
Sočen orehov biskvit daje podporo polni vanilijevi kremi z orehi, ki je zvezda tele tortice. Karamelna krema na njej pa v stranski vlogi ponese celotno torto na najvišjo raven.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Orehov biskvit:
3 jajca
60 g moke
60 g mletih orehov
60 g mleka
60 g olja
90 g sladkorja v prahu
1 žlička pecilnega praška
1 žlička vanilijeve arome
Za navlažitev:
150 ml mleka
2 žlici ruma
Vanilijeva krema z orehi:
2 rumenjaka
80 g sladkorja
150 g mleka
1 bourbon vanilijev sladkor
4 listi želatine
250 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane za stepanje
4 žlice mletih orehov
Karamelna krema:
50 g belega sladkorja
250 ml sladke smetane
2 lista želatine
1 ščepec soli
Postopek
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Orehov biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- 3 jajca in 90 g sladkorja v prahu penasto stepi.
- Dodaj vanilijevo aromo, 60 g mleka in 60 g olja. Premešaj.
- V drugi posodi zmešaj 60 g moke, 60 g mletih orehov in 1 žličko pecilnega praška.
- Na dno tortnega pekača postavi izrezan papir za peko.
- V pekač vlij biskvitno maso, pri strganju pa si pomagaj s spatulo.
- Biskvit se peče 20-30 minut, pečenost pa preveri z zobotrebcem. Ta mora po vbodu v biskvit ostati suh.
- Po peki pusti, da se biskvit ohladi, nato ga prereži na pol.
Vanilijeva krema z orehi:
- Dva rumenjaka in 80 g sladkorja penasto pretepi.
- Zavri 150 ml mleka in dodaj vrečko bourbon vanilijevega sladkorja.
- Mleko odstavi in vmešaj rumenjakovo zmes.
- Kuhaj, da se zmes zgosti.
- 4 liste želatine namoči v hladni vodi.
- Ko se želatina napoji, jo ožemi in vrzi v vročo zmes.
- Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi, nato kozico odstavi, da se njena vsebina malce shladi.
- Rumenjakovo zmes električno primešaj k 250 g maskarpone sira.
- 250 ml sladke smetane za stepanje prebutaj do stepene smetane, ki jo s spatulo primešaš v kremo.
- Na koncu s spatulo primešaj še mlete orehe.
Tortogradnja:
- Na tortno podlago postavi en biskvit, okoli njega pa zategni obroč za torte.
- Po notranji strani obroča nanesi acetatno folijo.
- Na biskvit nanesi vso kremo, ki jo nato poravnaš in pokriješ z drugim biskvitom.
- Tudi ta biskvit dobro namoči, torto pa postavi v hladilnik.
Karamelna krema:
- Lista želatine namoči v hladni vodi.
- V svetlo kozico stresi 50 g sladkorja in jo pristavi nad srednji ogenj.
- Sladkor se bo počasi stopil, pri tem pa mu lahko pomagaš tako, da ga vsake toliko malce požokaš z vilico.
- Ko je sladkor povsem staljen, ga segrevaj le še toliko časa, da postane zlate jantarjeve barve in nič dlje!
- Medtem, ko v eni kozici nastaja karamela, v drugo zlij 50 ml sladke smetane, ki jo segreješ skoraj do vretja.
- K vroči karameli v več korakih z metlico primešaj vročo smetano. Dobiti moraš gladko karamelo brez koščkov in grudic. V kolikor so ti prisotni, mešaj in segrevaj, da se raztopijo.
- Želatino ožemi in jo vrzi v karamelo. Premešaj, da se povsem raztopi.
- Kozico odstavi in pusti, da se karamela malce ohladi.
- Preostalih 200 ml sladke smetane stepi.
- 1-2 žlici stepene smetane primešaj h karameli, nato pa to zmes s spatulo primešaj k smetani.
- Dobljeno kremo nanesi na nastajajočo torto in jo poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik in se od nje poslovi vsaj za 6 ur, še raje pa naj tam počaka celo noč.
Božični tek!
Kdaj pa dodamo orehe v vanilijevo kremo? 🤔
Nina,
sva popravila v receptu, v kremo gredo povsem na koncu.
Ali lahko sldkor v karemelni kremi nadomestiš s karamelnimi bonboni?
Anja,
ja – namesto, da sama delaš karamelo, lahko uporabiš bombone – kot pri tej torti: https://midvakuhava.si/karamelno-cokoladna-mousse-torta/
Že toliko časa, pa še nihče ni vprašal glede kakava, ki je po sliki sodeč, očitno v biskvitu.
Koliko ga je?
Vnaprej hvala in lp,
I.
Zdrvo! V biskvitu ni kakava, barva je od orehov😉lp, Midva