Korenčkova juha z dimljeno papriko in slanino
Osebni stražar pred mrazom
Po babjem poletju se lahko lepo vreme hitro potuhne in te v zasedi pričakajo kriminalno nizke temperature.
Nikar se v boj proti hladu ne podajaj praznega želodca, temveč se temeljito podkrepčaj z gajstno korenčkovo juho s slanino, v kateri bitko za tvoje brbončice vodi legendarna dimljena paprika mojstrov začimb Kotanyi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
2 manjša krompirja
600 g korenja
3 šalotke
2 stroka česna
3 rezine mesnate slanine
1 l jušne osnove (ali 1 l vode in 2 zelenjavni jušni kocki)
1 žlička sladke paprike Kotányi
1 žlička dimljene paprike Kotányi
1 žlica masla
Postopek
- Najprej pripravi vso zelenjavno robo, ki bo vandrala v to bogato juho. Korenje in krompir olupi in nareži na majhne kolutke ali koščke. Šalotko in česen na grobo nasekljaj.
- Na šporget vrzi pisker in vanj čmokni maslo in stresi čebulo.
- Na srednje visokem ognju jo praži, da postekleni, nakar jo razveseliš še s česnom, krompirjem in korenjem.
- Vse skupaj praži in mešaj kake tri minute, nato pa veselo zalij z jušno osnovo.
- Ogenj povečaj, da juha zavre, nakar ga zmanjšaš toliko, da brbota. Kuhaj toliko časa, dokler se korenček z lahkoto ne razreže – približno 10 minut.
- Pograbi palični mešalnik in vsebino kastrole prešerno spasiraj. Po potrebi dodaj še jušno osnovo ali vodo, da bo juha svilnato gladka.
- Zdaj v župo skočita še žlička sladke paprike in žlička dimljene paprike. Prav duo paprik Kotányi bo teli juhici dal posebno globino okusov.
- Rezine slanine dobro popeci na srednje visokem ognju in jih odloži na papirnato brisačko, da se shladijo. Hladna slanina bo dovolj krhka, da jo zdrobiš.
V juho lahko nakapljaš malo sladke smetane, nakar nanjo streseš drobtine slanine in frcneš ščepec dimljene paprike.
S to predrzno juho lahko mirno zakorakaš ne samo v jesen, temveč tudi v hudo zimo.
Dimljen tek!