Olivne čebele in krhki cvetovi s tuninim namazom
Pomlad v kuhinji
Če se zastreš skozi okno, opaziš, da se narava že pošteno prebuja. Topli žarki so na plano pribezali vse vrste flore in favne, med njimi pa sta tudi dva prišleka, značilna za velikonočno obdobje: olivna čebela (apis olivera) ter tunska marjetica (thunis perennis). Vabiva te na uro pekobiologije, da ju pobliže spoznaš.
Olivni čebelnjak v sebi zadržuje:
zelene olive
črne olive
6 jajc
kumaro
majonezo
gorčico
svež peteršilj
Ribje cvetlice so sestavljene iz:
180 g konzervirane tune
kisle smetane
75 g masla
230 g moke
1 jajce
pol žličke soli
peteršilj
Potrebuješ še pekač za mini muffine in piškotni model v obliki cveta.
Nadeni si haljo, počisti laboratorij in prični z obravnavo testa za rožice.
Moko, 2 žlici kisle smetane, maslo in jajce posoli in zamesi v testo. Kepo zavij v folijo in pospravi v hladilnik za pol ure.
Pomokaj površino, nato kepo testa razvaljaj na debelino 3-5 mm in iz njega s pomočjo modelčka izreži cvetove.
Cvetove nastavi na pekač za mini muffine ter jih s prsti potlači in oblikuj v skodelice. Zalučaj jih v pečico, kjer naj pri 200 stopinjah rastejo 15-20 minut, oziroma do zlatorjave barve.
Medtem, ko se cvetovi pečejo, se poduči o drugi sestavini teh res posebnih rožic – tuninemu namazu.
Tuno dobro odcedi in ji dodaj žlico majoneze, dve žlici kisle smetane ter sol in poper. Spretno nasekljaj peteršilj in ga frcni v namaz, nato pa vse dobro premešaj.
Kar se cvetlic tiče, ti preostane le še polnenje s tuninim namazom.
Čas je, da se lotiš znanstvene raziskave olivnih čebel, ki zaradi nekega čudnega razloga prebivajo na razpolovljenih jajcih.
Jajca trdo skuhaj (8 minut v vreli vodi) ali pa uporabi pirhe, ki se ti gotovo valjajo po vsej hiši. Olupi jih in po dolgem razpolovi, rumenjake pa ukradi za izdelavo kreme.
K rumenjakom pljuskni dve žlici majoneze, žličko gorčice in jih posoli ter popopraj. Premešaj jih z ročnim mešalnikom.
V dresirno vrečko natlači rumenjakovo kremo in z njo zapolni zevajoče jamice v jajčnih polovicah.
Postavi polnjene jajčne polovičke na vidno mesto, da privabijo pridne čebele.
Učbenik o čebelah pravi, da olivno čebelo sestavljajo narezane olive, kumarična krila in peteršiljeve tipalnice.
Olive prereži na polovice in nato na polkolobarje. Izmenjujočih barv jih razporedi po jajčni polovici.
Kumaro olupi in nareži na kolute, katere razpoloviš in oblikuješ v krila, ta pa zatakneš v čakajočo čebelo.
Marljivim in okusnim žuželkam le še natakni tipalnice iz majhnih vejic peteršilja in jih spusti nad tunske marjetice!
Kdo bi si mislil, da so lahko čebele tako mahnjene na tunino? Pridruži se jim na travniku sredi jedilne mize in polnih ust užij pomlad.