Njoki iz sladkega krompirja
Tale recept si zapiši za uho
Med večje kriminale, ki jih radi ušpičimo v domači kuhinji, zagotovo spada uporaba kupljenih njokov. Le redki so omembe vredni, pa še ti zlezejo takoj nazaj v svojo vrečko, ko se jim naproti postavijo domači njoki.
Kadar gre za njoke iz sladkega krompirja, pa tako ali tako nimamo izbire – pripraviti jih moramo sami. Nič ne de, saj gre za sila enostaven in kratek postopek, po katerem smo nagrajeni s kupčkom nežnih in mehkih njokov sladkastega in rahlo oreškastega okusa.
Kot nalašč za podlago drznemu in bogatemu raguju!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Njoki:
700 g sladkega krompirja
1 veliko jajce
230 g moke
1 ščepec muškatnega oreščka
½ žličke soli
Postopek
Njoki:
- Gomolje sladkega krompirja splaknemo in osušimo, nato jih cele postavimo v pečico, segreto na 200 ºC.
- Pečemo jih, da se povsem zmehčajo, približno 1 uro.
- Krompir po dolgem razpolovimo in počakamo, da se malce ohladi.
- Lupino odstranimo, krompir pa s silikonsko spatulo pretlačimo skozi cedilo ali pa uporabimo stiskalec za krompir.
- Dobljen pire zmešamo z jajcem, muškatnim oreščkom in soljo.
- Moko dodajamo postopoma, vmes pa zmes dobro premešamo.
- Na šporget pristavimo veliko kastrolo z dobro osoljeno vodo in jo zavremo.
- Zmes za njoke stlačimo v dresirno vrečko brez nastavka.
- Konico vrečke odrežemo, da nastane za palec velika odprtina.
- Z eno roko držimo zvito dresirno vrečko nad kropom in jo enakomerno stiskamo, v drugi roki pa držimo nožek, s katerim narežemo ven polzečo maso na enakomerne njokce.
- Njoke kuhamo v toliko časa, da priplavajo na površje, nato jih s penilko poberemo in prenesemo v ločeno posodo.
- Iz mase skuhamo vse njoke v dveh ali treh rundah.