Miklavževi medenjaki
Čez 21 dni bo Božiček tu!
Prvi dobri mož, ki nas obišče v zimskem prazničnem obdobju, je prijazni Miklavž. Že vrsto let sivi kosmatuljež prijazno obdaruje otroke, letos ga pa preseneti in mu ti pripravi njegove najljubše medenjake s suhim sadjem in oreščki.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za 30 bogatih medenjakov si nagrabi:
2 jajci
3 žličke kotanyi za medenjake
100 g mletih mandljev
130 g sladkorja
400 g moke
200 g medu
150 g masla
1 žlička sode bikarbone
suho sadje in oreščki po izbiri
Postopek
- Vse naštete sestavine razen suhega sadja in oreščkov zmešaj skupaj in stisni v kepo, ki jo postaviš v hladilnik vsaj za 2 uri.
- Dobljeno medenjakovo testo razvaljaj po pomokani površini do debeline 4mm in iz njega iztisni piškote s poljubnim modelčkom.
- Lahko pa užgeš bližnjico in iz testa oblikuješ mini kroglice, na sredino katerih zatakneš oreščke ali koščke sušenega sadja. Kroglice naj bodo majhne, saj se medenjaki od sladkega ponosa konkretno napihnejo.
- Pečico segrej na klasičnih 180 ºC in jo za 8-10 minut preobrazi v tovarno medenjakov.
Sveže pečene medenjake postavi na plano in opazuj, kako bodo urno izvabili Miklavža iz njegovega naravnega habitata.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Super so! Pekli smo jih s polnozrnato pirino moko in le 30g sladkorja (vendar bi ga lahko v celoti izpustili, ker so že tako dovolj sladki.). Napekli smo jih za 4 pekače.
Daša,
super, da so vam teknili!