Kvašene miške, polnjene z vanilijevo kremo
Sladek upor mišk
Pust je pred vrati, kar nakazujejo cele trume krofov, ki se kotalijo okoli nas. Ker se zna zgoditi, da bomo imeli krofov poln kufer, še preden si bomo nadeli pustno masko, raje pripravimo puhaste kvašene miške, polnjene z nežno vanilijevo kremo.
Sploh pa – komu se še da ubadati z zafrknjenimi krofi, ki natrgajo vse živce, preden uspejo? Te miške so enostavne in vedno uspejo, s polnim okusom pa se z lahkoto postavijo ob bok velikim napihnjencem.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za miške:
350 g pšenične bele moke
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 vrečka suhega kvasa
250 ml mleka
0,5 žličke limonine lupinice
70 g sladkorja
2 žlici ruma
1 jajce
60 g zmehčanega masla
Sestavine za vanilijevo kremo:
2 rumenjaka
250 ml mleka
0,5 stroka vanilije
50 g sladkorja
1 žlica jedilnega škroba
Postopek
Miške – masa:
- Vse sestavine razen masla namečemo v večjo skledo.
- Z električnim mešalnikom pričnemo z mešanjem sestavin, zraven pa postopoma dodajamo zmehčano maslo.
- Ko je masa homogena, jo pokrijemo in za 1 uro postavimo na toplo, da vzhaja.
Vanilijeva krema:
Vanilijevo kremo pripravimo šele tik pred pričetkom cvrenja mišk. Ohlajena omaka bi se namreč na zraku strdila, pomembno pa je tudi, da miške polnimo še vroče, drugače bomo v njih stlačili bore malo.
- V lončku zmešamo 2 žlici mleka in jedilni škrob.
- Rumenjaka in sladkor penasto zmiksamo.
- Preostalo mleko zlijemo v kozico in vanj vržemo semena iz polovice vanilijevega stroka. Ker je tudi sam strok aromatičen, tudi njega vtaknemo v mleko.
- Mleko zavremo in odstavimo. Vanilijev strok zdaj zavržemo, v mleko pa z neprestanim opletanjem z metlico zmešamo tako stepene rumenjake kot zmes s škrobom.
- Nad srednjim ognjem mešamo, dokler se zmes ne zgosti.
- Kozico odstavimo za nekaj minut, da se aromatična krema malce shladi.
Miške – cvrenje:
- V višji lonec vlijemo olje in ga segrejemo do srednje temperature. Olje ne sme biti prevroče, drugače se bodo miške okoli klavrno zažgale, v sredini pa bodo žalostno surove. Priporočava, da v iskanju prave temperature žrtvujemo kako miško ali dve.
- Oblikovanje mišk je nadvse preprosto – pograbimo dve žlici, z eno zagrabimo malo mase, z drugo pa to maso postrgamo v vroče olje. Na obeh žlicah uporabljamo vbočen del, da oblikujemo žličnik.
- Miške se bodo v olju same pridno obrnile, ko se bo spodnji del ocvrl. Ko je še druga polovica lepe zlatorjave barve, miške s penilko poberemo in jih razporedimo po papirnatih brisačkah, ki vpijejo odvečno olje.
Miške moramo z vanilijevo kremo napolniti še vroče. Za polnjenje sva midva uporabila dresirno vrečko z ozkim slamičastim nastavkom, še bolje pa bi se obnesla večja brizgalka.
Kaj kmalu bo pred nami zrasla cela gora mišk. Potresemo jih s sladkorjem v prahu, nato pa postavimo stražo. Rado se namreč pripeti, da miške predčasno izginejo zaradi mačkonov, pustnih šem in podobnih plenilcev.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!