Kvašen venec iz ponve s stopljenim sirom
S sirnim namakalnim sistemom
Prazniki predstavljajo kombinacijo druženja in obilice dobre hrane. Najraje imava take jedi, ki so že po zasnovi namenjene temu, da veselo ždijo na sredini praznične mize, okoli katere je slišati sproščen klepet.
Tale venec iz nesramno mehkih kruhastih kroglic in bazena stopljenega sira v sredini je kot nalašč za večerna druženja. Ne potrebujemo pribora, le dober tek in dobro družbo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Venec sestavi iz:
520 g moke
2 jajci
2 dcl mleka
50 g stopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa
2 žlici sladkorja
1,5 žličke soli
Za zagorelo polt si priskrbi:
1 jajce
2 žlici mleka
Topljeni sir:
120 g ementalca
100 g čedarja
30 g parmezana
175 g kremnega sira Philadelphia
5 žlic mleka
2 ščepca česna v prahu
2 ščepca čebule v prahu
poper
Za venec potrebujemo večjo ognjevarno ponev s premerom dna 28 cm.
Postopek
Testo:
- V skledo stresemo moko, suhi kvas, sladkor in sol.
- Dodamo jajci, mleko in stopljeno maslo.
- Sestavine premešamo in jih 10 minut gnetemo v prožno in voljno testo – za to težavno delo toplo priporočava uporabo kuhinjskega robota.
- Posodo s testom pokrijemo in ga pustimo, da vzhaja 1 uro.
Topljeni sir:
- V posodo stresemo kremni sir, česen in čebulo v prahu ter dober ščepec popra.
- Dodamo pet žlic mleka in z metlico dobro premešamo v gladko kremo.
- V posodo naribamo vse tri vrste sira, nato vse skupaj premešamo v čvrsto in gosto maso.
Oblikovanje:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Od testa odtrgamo kose, težke 50 g in jih z dlanmi oblikujemo v kroglice.
- Večjo litoželezno ali ognjevarno ponev premažemo z malo olja, ob robu pa v obliki venčka zvrstimo kroglice testa.
- Na sredino ponve nanesemo sirno maso, ki jo sploščimo z žlico in poravnamo.
- Jajce in dve žlici mleka razžvrkljamo, z mešanico pa temeljito premažemo kroglice.
- Po vencu z višine na drobno naribamo še malo parmezana.
- Pustimo, da venec vzhaja 15 minut.
- Venček pečemo 25 minut, zadnjih 5 minut pa na pečici vklopimo funkcijo žara.
- Po peki pustimo venček 5 minut pri miru, sicer lahko tvegamo neprijetne opekline prstov in ust.
- Ponev postavimo na sredino mize in se veselo lotimo trganja in namakanja.
Pozdravljeni
Ker nimam takšnega pekača me zanima. ali lahko spečem v modelu za torto?
Hvala, lepe praznike
Nataša, ja – prav tako bo dober prišel.