Krompirjeva solata s smetanovim hrenom in jajci
Pikantno pirhovanje
Drzna velikonočna pečenka je nared, a kaj postreči zraven? V tem obdobju se naokoli valjajo cele črede pirhov, hren pa je mogoče kidati kar z lopato, zato je na mestu, da uporabimo ti dve tradicionalno markantni sestavini.
K mesu se tako odlično poda kremna krompirjeva solata s kuhanimi jajci, ki ima zaradi obilice ostrega hrena karakter vaškega pretepača.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1 kg krompirja
1 čebula
3 pirhi
3 žlice smetanovega hrena
gomolj hrena
rastlinsko olje
jabolčni kis
sol
poper
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Krompir očistimo in ga z lupino vržemo v večjo kastrolo. Dolijemo toliko vode, da bo cel čas kuhe krompir pod gladino in jo solimo z dvema bogatima ščepcema soli.
- Vodo zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo, krompir pa kuhamo 20-30 minut.
- Kuhanost preverimo z zahrbtnim vbodom z nožem. Če krompir zaštihamo z lahkoto, je kuhan.
- Vodo odlijemo, krompir pa pustimo v piskru, da se ohladi.
- Krompir zdaj slečemo z nožkom za zelenjavo in ga narežemo na enako debele rezine.
- Čebulo olupimo, prepolovimo in narežemo na tanke polkolobarje.
- Pirhe olupimo, po dolgem prepolovimo in narežemo na rezine enake debeline.
- V večjo skledo stresemo krompir, čebulo in jajca. Dodamo smetanov hren, olje, kis, sol in poper.
- Ljubitelji posebej ostrih jedi si lahko solato dodatno začinijo s sveže naribanim hrenom.
- Vse skupaj dobro premešamo, da se okusi povežejo, nato pa solatko postavimo na hladno, kjer naj pridno čaka na velikonočno šunko.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!