Krofki iz pečice z vanilijevo kremo
Pust majhnih ust!
Za pusta jo običajno vsi ucvremo cvreti, če pa ti oljna kopel ni po godu, pa lahko krofe spečeš tudi v pečici, prav tako bodo fantastični.
Te mini krofe spečemo kar v pečici, nadevamo pa jih kot hamburger – prerežemo jih na pol in jih obogatimo s kremo in sadjem. Njihova priprava je neprimerljivo enostavnejša kot pri ocvrtih krofih, saj ni lova za idealnim krancljem.
Letos za spremembo ne bo slabe vesti po pomlatenju ducata krofov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Testo:
500 g bele pšenične moke
80 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
40 g masla
40 g olja
250 ml toplega mleka
1 jajce
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
Premaz:
1 jajce
3 žlice mleka
Pudingova krema:
1 vrečka Dr. Oetker Special pudinga vanilija-kardamom
400 ml mleka
100 g masla
80 g Dr. Oetker sladkega prahu
Nadev:
jagode ali marmelada
Postopek
Priprava testa:
- V posodo vsuj moko in dodaj suhi kvas, sladkor, vanilijev sladkor, jajce, limonino lupinico, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj in pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke.
- Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro, da se njegova prostornina podvoji.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Od testa odtrgaj koščke testa, težke 25 g, vsakega pa z dlanmi oblikuj v kroglico.
- Kroglice razporedi po pladnju za peko, prekritim s peki papirjem.
- Pokrij jih s krpo in jih pusti vzhajati 30 minut.
- V skodelici sklofaj eno jajce in tri žlice mleka.
- Z mešanico premaži nadebudne krofke.
- Postavi jih v pečico, kjer naj se pri 180 ºC pečejo 15-20 minut.
Pudingova krema:
- V skodelici zmešaj 100 ml mleka in vrečko pudinga.
- Preostalih 300 ml vlij v kozico in ga zavri, nato ogenj zmanjšaj.
- Pudingovo zmes zlij v vrelo mleko, nato ga z metlico mešaj, da se puding zgosti.
- Kozico s pudingom odstavi, puding pa tesno pokrij s prozorno folijo za živila.
- Ohladi ga do mlačnega.
- V posodi penasto stepi 100 g masla in 80 g sladkega prahu.
- Ohlajen puding zmiksaj z električnim mešalnikom, da postane kremast, nato ga primešaj k maslu.
Nadevanje:
- Pograbi krofek in ga prereži na pol.
- Prva različica je, da na spodnjo polovico nabrizgaš kremo, po njej pa razporediš na kocke narezane jagode.
- V drugi varianti pa na spodnjo polovico namažeš marmelado, po kateri nabrizgaš kremo.
- Nama je druga različica bolj pri srcu 🙂
- V vsakem primeru na vrh krofka povezni še drugo polovico, po kateri po želji posuješ sladki prah.
Pustni tek!