Kremna torta z dimljenim lososom
Opravi še zadnje nakupe, ker te do božiča ločijo le še trije dnevi!
Božiček ima na Severnem tečaju zvečine prijazne in prijetne sosede. Le eden je bolj mrk in odrezav – g. Bründ, severni medved.
Božiček si tik pred svetovnim popotovanjem res ne želi gledati zamorjenih obrazov okoli sebe, zato je belemu orjaku pripravil pravo poslastico – torto z dimljenim lososom.
Ta spada med bolj nenavadne torte, saj je slana – dno iz krekerjev daje prijeten kontrast nežni kremi z zelišči in odlični kremi iz dimljenega lososa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Podlaga:
70 g slanih krekerjev
30 g masla
Krema:
300 g kremnega sira (sirni namaz)
150 ml sladke smetane
0,5 žličke koprca
1 žlica svežega nasekljanega drobnjaka
0,5 žličke česna v prahu
1 ščepec soli
2 lista želatine
Lososova krema:
100 g kremnega sira (sirni namaz)
30 g kisle smetane
50 g dimljenega lososa
Dekoracija:
50 g dimljenega lososa
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Podlaga:
- Na sredino tortne podlage postavi obroč za torte.
- Krekerje zmelji ali zdrobi do finega.
- 30 g masla raztopi in ga zmešaj z mletimi krekerji.
- Dobljeno zmes nanesi v tortni obroč in jo pritisni ob dno ter poravnaj.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Vse skupaj postavi v hladilnik, da se dno učvrsti.
Krema:
- Sladko smetano z mikserjem pretepi v stepeno smetano.
- V drugo posodo stresi 300 g kremnega sira in dodaj 1 žličko svežega drobnjaka, pol žličke koprca, pol žličke česna v prahu in 1 ščepec soli.
- Oba lista želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojita.
- Iz posode vzemi 1 žličko kremnega sira in ga segrej v kozici. Dodaj ožeta lista želatine in med segrevanjem mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- H kremnemu siru električno primešaj želatino, nato pa s spatulo še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo razporedi po dnu iz krekerjev in jo poravnaj.
- Nadebudno tortico postavi v hladilnik za vsaj 4 ure.
Lososova krema:
- 100 g kremnega sira, 30 g kisle smetane in 50 g dimljenega lososa natlači v sekljalnik in jih zmiksaj do finega.
- Dobljeno maso spokaj v dresirno vrečko s simpatičnim nastavkom in z njo nanizaj cel obroč rozet po robu torte.
Dekoracija:
- Po vrhu torte razporedi in razkuštraj rezine iz 50 g dimljenega lososa.
- Potresi jih s koprcem ali drobnjakom.
Lososov tek!