Jajčni vlivanci z zeliščnim maslom
Zakuha, ki ni po župi priplavala
Priloge na domačih krožnikih znajo biti precej monotone – krompir, testenine, riž in polenta. Sem in tja se ob mesu in omaki pojavi še kak izgubljen štrukelj ali pa zmedeni kroket.
Naši severni sosedje kot prilogo ali samostojno jed pridno servirajo špecle – mi jim rečemo jajčni vlivanci. Odlikujejo jih ravno prav čvrsta tekstura in prijeten okus, izkažejo pa se kot odličen pripomoček za pobiranje slastne omake na krožniku.
Pripravimo jih hitro in z levo roko (levičarji z desno), zato se brez težav znajdejo na jedilniku tudi med hektičnim tednom.
Predlagava, da jih postrežemo ob nesramno sočnih v slanino ovitih svinjskih medaljonih z gobovo omako.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Vlivanci:
2 jajci
1 dl mleka
200 g bele pšenične moke
1 žlička soli
0,5 žličke kurkume (po želji – za barvo)
Zeliščno maslo:
2 žlici masla
par listov peteršilja
1 ščepec česna v prahu
1 ščepec soli
Postopek
Zeliščno maslo:
- Maslo, peteršilj, sol in česen v prahu stresemo v posodo sekljalnika.
- Zmešamo jih v fino zeliščno maslo.
Vlivanci:
- V posodo ubijemo jajci in vlijemo mleko.
- Zmešamo jih z električnim mešalnikom.
- Ločeno zmešamo moko, sol in kurkumo, ki jih električno primešamo k jajcem in mleku.
- Pristavimo velik pisker z vodo, ki jo zavremo in dobro solimo.
- Nad piskrom držimo cedilo za testenine (z okroglimi luknjicami), vanj pa vlijemo maso za vlivance.
- S kuhalnico tlačimo maso skozi cedilo v krop.
- Ko vlivanci priplavajo na površje, jih kuhamo še minutko, nato jih odcedimo.
- Še vroče vlivance zmešamo z zeliščnim maslom.