Božična jogurtova torta brez peke
Vsak kos je unikat
Tole je pa zadnja sladka uspešnica s Severnega pola, ki je obnorela Santagram!
Božiček je znan po svoji sladkosnednosti, a v želodcu ima prav posebno mesto za božične torte. Božična jogurtova torta brez peke je s svojim atraktivnim malinovim vzorcem postala njegova najljubša.
Enostavna, lahka in omamno slastna!
Tole je sestrična od legendarne Božične jogurtove torte
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno dno:
100 g spekulas piškotov
100 g maslenih piškoti
100 g masla
Jogurtova krema:
5 lončkov božičnega jogurta (po 180 g)
2-3 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
300 ml sladke smetane za stepanje
9 listov Dr. Oetker želatine
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Malinova osnova:
500 g zamrznjenih malin
2-3 žlice Dr. Oetker sladkega prahu
6 listov Dr. Oetker želatine
Te količine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Tortni model:
- Na podlago za torte s premerom vsaj 24 cm postavi tortni obroč in ga nastavi na premer 24 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
Piškotno dno:
- 100 g spekulas piškotov in 100 g maslenih piškotov fino zmelji ali zdrobi.
- Dodaj 100 g stopljenega masla in premešaj v homogeno zmes.
- Piškotno zmes nanesi v tortni model in jo potlači ob dno in poravnaj.
Jogurtova krema:
- 300 ml sladke smetane prebutaj v stepeno smetano.
- V hladni vodi namoči 9 lističev želatine in jih pusti, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico, ki jo pristaviš nad srednji ogenj.
- Segrevaj, da se želatina povsem stopi.
- V posodo vrzi 5 lončkov božičnega jogurta, žličko vanilijeve arome in 2-3 žlice sladkega prahu ter premešaj.
- Med električnim miksanjem v jogurt vmešaj stopljeno želatino.
- Na koncu v kremo s spatulo vmešaj še stepeno smetano.
Malinova osnova:
- V kozico stresi 500 g zamrznjenih malin in 2-3 žlice sladkega prahu.
- Maline kuhaj, da se razpustijo, nato jih spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Malinovo osnovo precedi skozi fino cedilo.
- V hladni vodi namoči 6 listov želatine in jih pusti, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico z malinovo osnovo.
- Nad ognjem jo segrevaj, da se želatina povsem stopi.
- Kozico odstavi in pusti, da se osnova ohladi na sobno temperaturo.
Tortogradnja:
- V tortni model na sredino piškotnega dna najprej nadevaj 3 žlice jogurtove kreme, nato pa na isto
- mesto še 3 žlice malinove osnove. Malinova osnova je bolj tekoča in bo stekla po svoje, kar je povsem OK.
- Po istem kopitu nadaljuj, dokler ne porabiš kreme in osnove, pomembno je, da ju v model nadevaš izmenično in na isto točko.
- Na koncu kremo malce pogladi in poravnaj, torto pa postavi v hladilnik za vsaj 6 ur (najbolje bo, da tam počaka do naslednjega dne).
Okrasitev:
- S torte odstrani obroč in folijo, po njeni kroni pa nanesi maline, zdrobljene španske vetrce in vejice rožmarina.