Krekerji z rdečo peso
Čez srečnih 13 dni bo nad tabo letal rdečenosi jelen
V preteklih dneh smo spoznali že celo vrsto zanimivih prebivalcev severnega pola, ki pa se po prismuknjenosti lahko kar skrijejo pred današnjim posebnežem – Zoknarjem.
Se kdaj vprašaš, kam gredo nogavice, ki jih daš v pralni stroj, pa se iz njega ne vrnejo? Tako smo že navajeni na ta fenomen, da se niti ne ubadamo več s tem. Ravno to pa je voda na Zoknarjev mlin, saj je ta predrzni goblin pravi štumfarski manijak!
Zoknar namreč krade nogavice po domovih, saj so zanj prava poslastica. Najraje jih božično obarva, hrustljavo zapeče in s širokim nasmeškom požre skupaj s kremnim namazom.
V pogrešanih nogavicah je moč najti:
350 g pirine moke
2 dl 100% soka rdeče pese
140 g masla
1 žlico kisle smetane
1 jajce
sol
Ob štumfih se najbolj prileže namaz iz:
2 žlic skute
1 žlice krem masla
poljubnih zelišč in začimb
Ta bizarni recept se prične z segrevanjem soka rdeče pese. Na srednjem ognju ga v kozici reduciraj, dokler ga ne ostane za tri žlice.
V posodo nameči vse sestavine in jih prelij z reduciranim sokom rdeče pese, nato pa pregneti v kepo. Rdečo bunko zavij v folijo in za 30 minut postavi na hladno.
Po počitku rdečo gmoto na tanko razvaljaj, nato pa z modelčkom izštumfaj kup nogavičk. Na izbrane lahko frcneš malo sira ali makovih semen.
Zokne nameči na pekač, obdan s peki papirjem in jih daj v pečico, razkurjeno na 180 stopinj. 10-15 minut naj se vonj po štumfkih širi po stanovanju/hiši/jami, nato pa jih vzami iz pečice in ohladi.
Pograbi za krem maslo in skuto ter ju v družbi soli in začimb (midva sva uporabila mediteransko mešanico) zmešaj v kompaktno kremo.
Oh, kako se je v trenutku razvilo prešerno vzdušje! Par neujemajočih hrustljavih štumfkov zatlači v namaz, nato pa ju godrnjaje razgrizi.
Božič je tudi za Zoknarja najlepši čas leta, saj ga pod jelko vedno čaka kup tvojih in najinih nogavic. Zanimivo je, da je užiten le en štumf v paru, drug pa smrdi.
Zdaj veš, da ne smeš preveč bentiti nad manjkajočimi nogavicami, saj zahrustani štumfki končajo v dobrem želodčku.