Zeljni rezanci z mesno omako
Potuhnjeno kisli rezanci
Da se kislo zelje in mleto meso dobro ujameta, pričajo še kako živi spomini na decembrsko basanje s sarmami.
Zakrinkani široki rezanci brez OH iz kislega zelja v družbi sočne omake iz mletega mesa in nežne kisle smetane predstavljajo okusen zimski obrok, ki te ne položi na tla in zamori s slabo vestjo.
V veselem kupčku rezancev je moč najti:
1 glavo kislega zelja
500 g mletega govejega mesa
1 steblo zelene
2 manjša korenčka
1 čebulo
1 strok česna
3 žlice paradižnikove mezge
500 ml goveje jušne osnove
lovorjev list
šetraj
origano v prahu
baziliko v prahu
Tega recepta se loti s pripravo omake. Čebulo in česen nasekljaj ter ju na treh žlicah olivnega olja popraži, dokler ne posteklenita in zadišita.
Zeleno in korenje operi in nareži na kocke ter vrzi v ponev. Po dveh minutah naj v ponev kar na ploh skoči še mleto meso. S spretnim vihtenjem kuhalnice popraži še meso, katerega posoliš in popopraš, nato pa v ponev vrzi začimbe in paradižnikovo mezgo, na koncu pa vlij malo jušne osnove. Kuhaj in kuhljaj, vmes pa dolivaj jušno osnovo. Po okoli 30 minutah bo sočna omaka nared!
Zagrabi glavo in jo vrzi na desko, nato pa z nje olupi liste (midva sva se povsem najedla s štirimi listi). Zeljne liste splakni, nato pa zvij v ogromno kislo cigaro, katero enakomerno narežeš na rezance.
Dobljene rezance položi v posodo, jih posoli in popopraj in potresi s papriko v prahu. Dolij malo vode in pusti, da se zelje duši približno 20 minut do primerne mehkobe. Po potrebi dolivaj vodo, da se ne prismodijo.
Ko je zelje ravno prave čvrstosti, jih stresi v skledo, čez njih pa radodarno stresi omako.
Že tako okusno jed pa fenomenalno dopolni kepica kisle smetane.
Naslednjic poskusita dodat malo gorcice, pride full okusno 😉