Kozice v kremni omaki s čilijem
Pikantno morsko meketanje
Da kozice ne švigajo le pod morsko gladino, temveč se odlično znajdejo tudi v smetanovi omaki, dokazuje tale preprost recept. Z le malo truda lahko ustvarimo imenitno jed, ki polepša tudi bolj svečane nedelje s poletnim pridihom.
Glavnino okusa seveda tvorijo slastne kozice, ki se skupaj s čilijem ne pustijo prevladati sicer bogatemu trojčku smetane, masla in sira grana padano.
Tako pripravljene kozice se najbolje počutijo v družbi polente, njokov ali testenin.
Najbolj pa razturajo v družbi atraktivne črne polente.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
400 g svežih repkov kozic (midva sva uporabila tigraste kozice)
200 ml sladke smetane
100 ml belega suhega vina (npr. malvazija)
50 g sušenih paradižnikov
50 g fino naribanega sira grana padano
50 g masla
1 žlička mlete rdeče paprike
2 ščepca čilijevih kosmičev (ali več)
šopek svežega peteršilja
2 šalotki
2 stroka česna
sol
poper
Postopek
Priprava:
- Repke kozic očistimo: odstranimo celotno lupino, razen zadnjega členka, da obdržimo rep. To najlažje storimo tako, da lupino razpremo pri nožicah.
- Z ostrim nožem narahlo prerežemo vzdolž celega hrbta in ven povlečemo črevo.
- Postopek ponavljamo, dokler ne pripravimo vseh kozic.
- Posolimo in popopramo jih.
- Stroke česna in šalotko na drobno nasekljamo.
- Sušen paradižnik narežemo na tanke trakove.
- Sir grana padano na fino naribamo.
- Maslo narežemo na tri enakomerne kocke.
- Peteršilj splaknemo, osušimo in na grobo nasekljamo.
Kuha:
- Ponev pristavimo na srednji-visok ogenj in v njej raztopimo dve kocki masla.
- Kozice popečemo v dveh rundah, da v ponvi ni prevelikega drena.
- Pečemo jih dobro minuto na vsaki strani, da se zlatorjavo zapečejo, nato jih prestavimo na krožnik, kjer naj pridno počakajo.
- V ponev vržemo še tretjo kocko masla in na njemu popražimo šalotko, da postekleni.
- Dodamo česen in trakove sušenega paradižnika, 1 žličko rdeče paprike, 2 ščepca (ali več) čilijevih kosmičev ter ščepec soli in popra.
- Vse skupaj ob mešanju pražimo kako minuto.
- V ponev prilijemo 1 dl vina in počakamo, da ga približno polovica pokuha.
- Dodamo smetano in mešamo, da se omaka malce zgosti.
- Ogenj zmanjšamo, v omako pa stresemo nariban sir grana padano.
- Pomešamo in poskusimo ter po potrebi solimo in popramo.
- V omako položimo kozice, počakamo minutko, nato ponev odstavimo.
- Kozice v omaki postrežemo še vroče, potresene z grobo nasekljanim peteršiljem.
Morski tek!
Diši slastno