Testeninska solata z ajvarjem
Bakina Tajna zopet osupne
Ko se poletje izživlja nad tabo in te spremeni v preznojen kup nesreče, je toplo kosilo zadnja stvar na tvojih mislih. V teh vročih dneh je hladna solata idealno kosilo in tale pokrije cel spekter zahtev: za vitamine sta tu paradižnik in paprika, za moč se dajeta sir za žar in klobasa, svedraste testenine pa prijetno napolnijo trebušček.
Največ pa seveda zahtevamo od okusa in tokrat je z najbližjega piknika uletel ajvar Bakina Tajna, da pokaže, kako se stvari streže. Le nekaj žlic te legende ajvarjev je potrebno, da se zanimiva solata prelevi v pravi festival barv in okusov.
Sestavine:
300 g svedrastih testenin
300 g češnjevih paradižnikov
200 g sira za žar
1 tolminska klobasa
4 mlade čebule
1 paprika
Skrivni preliv:
5 žlic blagega ajvarja Bakina Tajna
3 žlice jabolčnega kisa
3 žlice vode
sol
poper
Naročnik recepta je Bakina Tajna.
Postopek
- Testenine skuhaj po navodilih z embalaže, le da čas kuhe skrajšaš za kako minuto. Makarončki morajo biti “al dente”, ker se potem v sami solati še malce zmehčajo.
- Takoj po koncu kuhe jih stresi v cedilo in temeljito ohladi pod tekočo vodo.
- Klobaso skuhaj po navodilih z embalaže in jo nareži na enakomerne koleščke.
- Sir za žar nareži na kocke in jih popeci v ponvi na malce oljčnega olja.
- Mlado čebulo nareži na majhna kolesca, papriko pa na kratke rezance.
- Vse pripravljene sestavine stresi v večjo skledo in jih dobro premešaj v pisano solato.
Preliv:
Tu se skriva prava bomba okusa, zaradi katerega solata odločno zaropota po poletni mizi! Čeprav ajvar nikoli ne zaide v solatni preliv, se v njem počuti kot doma. Seveda je poln in zaokrožen okus ajvarja ključnega pomena, zato le posezi po Bakini Tajni!
- V posodici zmešaj 5 žlic ajvarja, 3 žlice jabolčnega kisa in 3 žlice vode.
- Preliv dobro posoli in popopraj, nato pa ga temeljito zmešaj.
- Ajvarjev preliv zmešaj s solato in jo za kako uro ali dve postavi na hladno.
Požugaj soncu, pograbi vilico in se zakoplji v skledo osvežilne in bogate solate.